Opinie

Hoger minimumloon, goed idee?

Het minimumloon moet omhoog om groeiende ongelijkheid te keren, vindt . Nee, zegt . Dat maakt personeel duur en kost banen. Een twistgesprek per e-mail onder leiding van .

Twistgesprek

Het kabinet moet het minimumloon fors verhogen, vindt de FNV. De grootste vakbond startte begin deze week een campagne om dat te bereiken. Bewoners van Rotterdam-Zuid liepen vanuit de Afrikaanderwijk, een van de armste wijken van het land, in een mars naar de Kop van Zuid, met uitzicht op de plek waar het duurste appartement van Nederland moet verrijzen.

Luisa Moreno Ruiz is vanuit de FNV betrokken bij de campagne. Ze discussieert met Paul Schoormans, beleidsadviseur van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. In die sector wordt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voor één op de tien banen het minimumloon betaald.

De stelling: het minimumloon moet veel hoger worden.

Luisa Moreno Ruiz is LMR. PS is Paul Schoormans.

LMR: „Nederland is rijk. De taart die we met elkaar delen wordt groter, maar ook steeds oneerlijker verdeeld. Twee miljoen mensen blijven achter en voelen niets van die rijkdom. Wij willen niets extra’s, maar een normaal leven voor iedereen. Dat begint bij een minimumloon van 14 euro per uur.”

PS: „Mensen die het minimumloon krijgen, kunnen daar goed van leven, ook omdat het wordt aangevuld met huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Als we besluiten om hun loon te verhogen, zullen ze minder toeslagen krijgen en meer belasting moeten betalen. Ze schieten er dus niks mee op.”

LMR: „Toeslagen groeien mee met het minimumloon, ze zijn gekoppeld. Iedereen op of rond het minimumloon, gaat er dus op vooruit. Tegelijk is het niet uit te leggen dat een moeder die voltijds in de bediening werkt de overheid nodig heeft om niet in armoede te leven. Werkgevers moeten fatsoenlijke lonen betalen.”

PS: „Als werkgevers bruto vier euro per uur meer gaan betalen, wordt er ook meer belasting ingehouden en worden toeslagen gekort. Dat helpt niet. Neem dan eerst maatregelen waarmee werknemers meer nettoloon overhouden. Verlaag bijvoorbeeld de belasting op arbeid. De simpele roep om een hoger minimumloon is te vroeg.”

LMR: „Een ober op minimumloonniveau heeft niets aan belastingverlaging. Hij betaalt minder dan 10 procent belasting, door heffingskortingen. Een ober die 20 uur werkt betaalt 0 procent. Het gaat goed met de Nederlandse horeca. De enige manier waarop de ober dat gaat voelen in zijn portemonnee, is door een eerlijker minimumloon van 14 euro.”

Vraag aan Paul Schoormans: zijn horecaondernemers in staat om een minimumloon van 14 euro te betalen, los van de wenselijkheid?

PS: „Een 40 procent hoger minimumloon maakt de kostprijs van personeel flink hoger. Dat verdient de ondernemer niet terug met hogere prijzen. Dus zal hij minder werknemers kunnen betalen en verdwijnt er werkgelegenheid. Het is gewoon een slecht plan!”

LMR: „Jullie grootste probleem is dat jullie niet genoeg personeel kunnen vinden. Horecabazen noemen in jullie eigen onderzoek hoger loon als belangrijkste oplossing. Hoe legt u uit dat restaurants hun deuren sluiten vanwege personeelstekort en u tegen een verhoging van het minimumloon bent? Niemand wil worden onderbetaald.”

PS: „Een hoger minimumloon geldt in alle sectoren, dat helpt ons niet. En er worden ook al hogere lonen gegeven. Dit plan verhoogt de aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen met 40 procent. Dat leidt tot hogere werkgeverspremies en nóg duurder personeel. Ons probleem is het verschil tussen nettoloon en de totale personeelskosten. Dat probleem maakt de FNV groter.”

Lees ook: Hoger minimumjeugdloon pakt goed uit

LMR: „Miljoenen mensen hebben geen fatsoenlijk inkomen. Dat kan niet in ons rijke Nederland. Voor deze mensen is de horeca een luxeproduct. Een thuiszorgmedewerkster kan niet eens uitgebreid koken voor haar gezin. Laat staan dat zij een keer uit eten gaat. Juist de horeca gaat profiteren als mensen fatsoenlijk verdienen.”

PS: „Dat zijn mooie woorden over het herverdelen van rijkdom, maar de gewone ondernemer is geen rijke multinational. Met belastingen kun je veel beter herverdelen dan met minimumloon. Zou je niet eerst naar de belastingen, premies en toeslagen willen kijken? Om zo ook te regelen dat mensen met het minimumloon meer geld overhouden?”

LMR: „De economie groeit, de horeca groeit. Mensen met het minimumloon blijven achter. Fatsoenlijke lonen betalen is de verantwoordelijkheid van werkgevers, niet van de staat. De café-eigenaar op de hoek wil zijn personeel ook fatsoenlijk betalen. Dit is een kans voor alle werkgevers om mensen eerlijk te belonen.”

PS: „Er is een horeca-cao waarin voor veel functies hogere lonen zijn afgesproken. Die verantwoordelijk hebben horecawerkgevers al genomen. Eind dit jaar gaan we daar weer over onderhandelen. Het gaat er nu om dat een 40 procent hoger minimumloon plus uitkeringen tot extra kosten leidt. Het lijkt erop dat de FNV niet heeft nagedacht over die gevolgen. Of vindt de FNV die niet relevant?”

LMR: „Het gaat werkgevers en de staat wat kosten. Zij kunnen dat makkelijk betalen. Wat het oplevert is dat iedereen in Nederland meedoet. Voor de horeca betekent het genoeg mensen die het werk willen doen en meer mensen die een etentje kunnen betalen. 14 euro minimumloon is goed voor iedereen.”

PS: „Het gaat werkgevers en de staat inderdaad flink geld kosten. De lonen en uitkeringen worden hoger, de toeslagen blijven bestaan. En zo wordt alles duurder: de prijzen, de belastingen en de premies waaruit de uitkeringen betaald worden. Het plan is gewoon niet goed. Niet doen!”

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.