Turkije arresteert twee spionageverdachten, mogelijke link met zaak-Khashoggi

Een van hen kwam enkele dagen na de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi aan in Istanbul.

Een demonstrant houdt een poster vast met daarop een foto van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die in oktober 2018 werd vermoord.
Een demonstrant houdt een poster vast met daarop een foto van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, die in oktober 2018 werd vermoord. Foto Osman Orsal/Reuters

Turkije heeft twee spionageverdachten afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gearresteerd en onderzoekt of hun werk gelinkt was aan de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat heeft een Turkse functionaris vrijdag gezegd, aldus persbureau Reuters.

De verklaringen van de twee verdachten geven volgens de functionaris aanleiding om te denken dat zij informatie verzamelden over politieke bannelingen en studenten. Hij zei dat een van hen zes maanden is gevolgd en dat Turkije „uitgebreid bewijs” heeft van „de geheime activiteiten van de individuen op Turkse bodem”. De twee zouden bekend hebben voor de inlichtingendienst van de VAE te werken.

Lees ook: Werd kritiek op kroonprins hem fataal?

Nauwe samenwerking

Een van hen kwam in oktober 2018 in Istanbul aan, enkele dagen na de dood van Washington Post-columnist Jamal Khashoggi. De ander zou later nagereisd zijn om zijn collega bij te staan. Turkije onderzoekt „of de aankomst van de eerste persoon gerelateerd was aan de moord op Jamal Khashoggi”, aldus de functionaris. De VAE en Saoedi-Arabië werken politiek nauw samen. „Het is mogelijk dat er een poging is gedaan om informatie te verzamelen over Arabieren, onder wie politieke dissidenten, die in Turkije wonen.”

Khashoggi, die kritisch was op het beleid van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, werd op 2 oktober gedood in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul. Het leidde tot internationale verontwaardiging. Volgens een VN-onderzoek ging het om een „brute en geplande moord, uitgevoerd door functionarissen van de Saoedische staat”.