Theater Orpheus in Apeldoorn moet herdenking Molukse staat toestaan

De Molukse regering in ballingschap spande een zaak aan omdat het theater eind maart besloot de herdenking niet toe te staan, onder meer vanwege een gebrek aan beveiliging.

Leden van een Molukse militie brengen een saluut op de onafhankelijkheidsdag van de Republiek Maluku Selatan.
Leden van een Molukse militie brengen een saluut op de onafhankelijkheidsdag van de Republiek Maluku Selatan. Foto Erik van 't Woud/ANP

Theater en Congrescentrum Orpheus moet de jaarlijkse herdenking van het uitroepen van de Molukse staat op 25 april toestaan. Als het theater uit Apeldoorn de beslissing van de kortgedingrechter niet nakomt, dan krijgt het een dwangsom opgelegd van 250.000 euro. Dat maakte de rechtbank in Zutphen vrijdag bekend.

De regering van de Republiek der Zuid-Molukken, of in het Maleis Republik Maluku Selatan (RMS), die in ballingschap verblijft in Nederland, had een kort geding aangespannen tegen Orpheus, omdat het theater eind maart besloot de herdenking te weigeren. De RMS zou de beveiliging voor het evenement niet op orde hebben en afspraken niet nakomen. Sinds 2009 wordt de herdenking van de in 1950 opgerichte staat in het theater georganiseerd. De Zuid-Molukken zijn onderdeel van Indonesië, dat de onafhankelijkheid van de RMS niet erkent.

Lees ook: Thuis in Nederland, liefst op Molukse grond

Volgens Omroep Gelderland hadden Orpheus en de gemeente Apeldoorn de RMS nog aangeboden om de herdenking naar een sportcentrum aan de rand van de stad te verplaatsen. De RMS weigerde dat, en zou de partijen ervan beschuldigen geen Molukkers in de binnenstad te willen hebben.

Omdat het een kort geding betreft, heeft de rechtbank alleen de uitspraak bekendgemaakt en komt zij later met de motivering.

“We tasten in het duister”

Orpheus zegt dat er elk jaar meer mensen op de herdenking in Apeldoorn afkomen. In 2017 werden meer dan 3.000 bezoekers toegelaten, terwijl er maar 2.500 zijn toegestaan. Daardoor ontstonden er onveilige situaties, verklaart directeur Mirjam Barendregt tegenover NRC. Afgelopen jaar maakte het theater daarom afspraken over de beveiliging, maar die kwam de RMS volgens Barendregt niet na. Toen de Molukse organisatie in februari van dit jaar nog geen goed beveiligingsplan had, zoals Orpheus had gevraagd, besloot het theater de herdenking te annuleren.

President van de Molukse staat John Wattilete zegt tegen Omroep Gelderland “heel blij” te zijn met de uitspraak, maar betreurt het dat het tot een rechtszaak is gekomen. “Wij willen er volgende week een mooie en waardige dag van maken, samen met Orpheus.”

Orpheus zegt teleurgesteld te zijn in de uitspraak en de afwegingen van de rechtbank niet te kennen. “We tasten wat dat betreft in het duister.” Volgens Barendregt is het voor het theater een “vrijwel onmogelijke klus om op zo’n korte termijn” toch het evenement te moeten organiseren, maar laat het oordeel van de rechter hen geen keus.

Lees ook: Molukkers in Maastrichtse wijk blijven graag onder elkaar