Scheepsbouwer

Damen duikt voor het eerst in vijftien jaar in het rood

Scheepsbouwer Damen Shipyards is vorig jaar voor het eerst in vijftien jaar in de rode cijfers gedoken. De scheepsbouwer heeft er last van dat potentiële klanten in diverse maritieme sectoren momenteel de hand op de knip houden. Ook kampte Damen met operationele verliezen bij recent overgenomen werven in de Rotterdamse Botlek, op Curaçao en in Roemenië.

Onder de streep kwam het bedrijf 17 miljoen euro tekort. Volgens topman René Berkvens was het vorig jaar lastig om nieuwe opdrachten binnen te slepen, onder meer omdat er op sommige markten sprake leek van een overschot aan schepen. In de sleepbotensector, een belangrijke markt voor Damen, zorgde stevige concurrentie daarnaast voor een druk op de prijzen.

De onderneming ziet op diverse markten ook weer hoopvolle signalen. Zo ziet Damen perspectief in de bouw van cruise- en binnenvaartschepen en de winning van hernieuwbare energie op zee.

Sinds begin 2017 onderzoekt het OM corruptie door Damen. NRC onthulde eerder dit jaar dat het bedrijf bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in verschillende landen zaken gedaan heeft met dubieuze tussenpersonen die gelinkt kunnen worden aan corruptiebetalingen . Er zou sprake zijn van een doorgeschoten commerciële cultuur. (ANP/NRC)