Ruzie om medische dossiers in Lelystad

Gezondheidszorg Het St Jansdal, dat het Lelystadse MC Zuiderzee heeft overgenomen, wordt aangeklaagd door medisch specialisten.

MC Zuiderzee ging afgelopen najaar failliet.
MC Zuiderzee ging afgelopen najaar failliet. Foto Bram Petraeus

De BeekmanKlinieken, een zelfstandig behandelcentrum voor plastische chirurgie, sleept het ziekenhuis St Jansdal voor de rechter in een kort geding. Geëist wordt dat het ziekenhuis alle medische dossiers van patiënten van De BeekmanKlinieken overhandigt en kopieën vernietigt. Het ziekenhuis wordt ervan beschuldigd patiënten op basis van de medische dossiers te benaderen en met valse informatie naar de eigen plastische chirurgen te lokken. Wanneer het kort geding zal dienen, is nog niet bekend.

De BeekmanKlinieken, met locaties in Lelystad, Emmeloord en Hilversum, huurde poliklinische en behandelruimte in het MC Zuiderzee toen dit ziekenhuis vorig najaar failliet ging. De plastisch chirurgen maakten tegen een vergoeding ook gebruik van faciliteiten zoals de spoedeisende hulp, operatiekamers en het elektronisch patiëntendossier. Sinds het ziekenhuis per 1 maart officieel werd overgenomen door het St Jansdalziekenhuis uit Harderwijk, zeggen de plastisch chirurgen geen toegang meer te hebben tot de patiëntendossiers.

Volgens de advocaat van de kliniek, Henk Stollenwerck, is De BeekmanKlinieken – naast de patiënten – de enige rechthebbende op de dossiers omdat het ziekenhuis zelf geen behandelrelatie met de patiënten had. Volgens Stollenwerck zijn patiënten die onder behandeling van De BeekmanKlinieken staan onder valse voorwendsels opgeroepen om afspraken te maken met de plastisch chirurgen van het St Jansdal. Dat zou gebeuren om – niet bestaande – wachtlijsten bij De BeekmanKlinieken weg te werken.

Anneke Plette, hoofd communicatie van het St Jansdal, stelt dat het ziekenhuis zich strikt aan de privacywetgeving houdt. Verder wil ze niet tegenover de pers op de beschuldigingen reageren.

Sinds het faillissement van het ziekenhuis MC Zuiderzee wordt er hard om de patiënt in Lelystad gestreden. De meeste medisch specialisten van het MC Zuiderzee kregen geen nieuwe aanstelling onder de nieuwe eigenaar. Een aantal van hen is daarom elders in Lelystad voor zichzelf begonnen. In het geval van De BeekmanKlinieken werken de plastisch chirurgen gewoon door in het ziekenhuispand, terwijl het St Jansdal daar inmiddels ook eigen plastisch chirurgen heeft gestationeerd.

Het St Jansdal heeft geen trek in concurrentie van dit soort zelfstandige artsen. Zo stuurde het ziekenhuis een maand geleden brieven aan huisartsen in Flevoland om ze te waarschuwen dat het ziekenhuis niet zal samenwerken met klinieken die zorg aanbieden die ook binnen het St Jansdal wordt geboden. „Dat betekent dat de diagnostiek (beeldvorming, bloed- en urinediagnostiek) die bij het behandelplan van de zorgaanbieder hoort, niet door ons geleverd zal worden.”