Rusland en VS verwerpen VN-resolutie om wapenstilstand in Libië

Milities strijden in Libië om de macht. De Verenigde Naties maken zich zorgen om het oplaaiende geweld rond de hoofdstad Tripoli.

Leden van het Libische Nationale Leger (LNA) onder leiding van Khalifa Haftar tijdens een afstudeerplechtigheid.
Leden van het Libische Nationale Leger (LNA) onder leiding van Khalifa Haftar tijdens een afstudeerplechtigheid. Foto Abdullah Doma/AFP

Rusland en de Verenigde Staten hebben donderdag een VN-resolutie voor een wapenstilstand in Libië verworpen. Dat meldt persbureau Reuters. Begin deze maand is het geweld in het land opgelaaid en strijden milities om de macht. Generaal Khalida Haftar probeert hoofdstad Tripoli in te nemen, waar momenteel zwaar gevochten wordt.

De VN, die de de regering van Fayez al-Sarraj in Tripoli steunen, maken zich zorgen over het toegenomen geweld. Rusland liet weten de resolutie te hebben verworpen omdat in de tekst Haftar verantwoordelijk wordt gehouden voor het oplaaiende geweld. Haftar wordt internationaal gesteund door Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk.

De Verenigde Staten hebben geen reden gegeven voor het verwerpen van de resolutie. Eerder eisten de VS nog dat Haftar zijn offensief zou stopzetten en liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo weten „uiterst bezorgd” te zijn.

Lees ook: ‘De milities maken Libië kapot’

Twee regeringen

De strijd in Libië speelt zich af tussen twee rivaliserende regeringen. Generaal Khalida Haftar, stafchef van het Libische Nationale Leger (LNA) en een van de machtigste militieleiders van het land, probeert Tripoli in te nemen en is loyaal aan de rivaliserende regering in de noordoostelijke stad Benghazi. Haftar nam de afgelopen jaren vrijwel het hele oosten en zuiden in.

VN-chef António Guterres riep al eerder op tot een wapenstilstand. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwde vorige week dat zo’n 1.500 migranten die vastzitten in detentiecentra ten zuiden van Tripoli in levensgevaar verkeren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn afgelopen weken meer dan 120 mensen omgekomen en raakten ruim vijfhonderd mensen gewond.

Lees ook: VN kijken machteloos toe bij militieslag in Tripoli