Regering Mali opgestapt na geweld door milities

Woensdag zou al zijn gesproken over een motie van wantrouwen tegen de regering vanwege gebrekkig optreden na aanvallen op twee Malinese dorpen eind maart.

De premier van Mali Soumeylou Boubeye Maiga op het VN-hoofdkantoor eind maart.
De premier van Mali Soumeylou Boubeye Maiga op het VN-hoofdkantoor eind maart. Foto Eduardo Munoz/Reuters

De premier van Mali en zijn voltallige regering zijn donderdag opgestapt. Premier Soumeylou Boubeye Maig heeft niet bekendgemaakt waarom, maar vermoedelijk heeft het te maken met een motie van wantrouwen waarover deze week in het parlement werd gesproken. Het parlement verwijt de regering gebrek aan daadkracht na de slachtpartijen in twee Malinese dorpen vier weken geleden. Dat meldt persbureau Reuters.

In een verklaring liet president Ibrahim Boubacar Keita donderdag weten het ontslag van de premier en zijn regering te hebben geaccepteerd. De aanvallen op de dorpen Ogossagou en Welingara eind maart waren de dodelijkste van de afgelopen tijd. Gewapende mannen doodden zeker 160 mensen, onder wie ook kinderen en zwangere vrouwen. De autoriteiten hebben vijf mannen gearresteerd wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanvallen. Maar ondanks beloftes van de president en de premier is het nog niet gelukt om de militanten te ontwapenen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanval.

Geweld

De slachtoffers zouden tot het islamitisch nomadenvolk Fulani horen. Het land kampt in toenemende mate met etnisch en jihadistisch gemotiveerd geweld. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zetten aan Al-Qaeda en IS gelieerde terreurgroepen volken tegen elkaar op. Dit leidt volgens de organisatie tot veel geweld. In 2018 zouden bij etnisch gemotiveerde aanvallen door milities zeker tweehonderd mensen om het leven zijn gekomen en tientallen dorpen zijn verwoest.

In januari kwamen zeker tien medewerkers van een vredesmissie van de Verenigde Naties (VN) om het leven bij een aanval. Deze werd later opgeëist door de aan al-Qaeda gelieerde terreurorganisatie Nusrat-al-Islam wal Muslimeen.