PvdA wil na kritiek toch niet met FvD samenwerken

De Haagse Stemming PvdA voerde “respectvolle gesprekken” met FvD in de provincie, maar wil toch niet samenwerken. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Het kabinet wil kernwapens uit Europa bannen. Minister Carola Schouten bedenkt een truc om zoveel mogelijk pulsvissers aan het werk te houden. En muiterij bij de PVV in Zeeland.

WEL/NIET MET FvD: In Overijssel breekt de PvdA de onderhandelingen af, in Flevoland is plotseling een stapel eisen op tafel gelegd. In deze twee provincies onderhandelde de PvdA met Forum voor Democratie over een te vormen provinciebestuur. Daar kwam zo veel kritiek op, dat de PvdA nog eens over samenwerking met FvD nadacht. Er werden in Overijssel enkele ”zeer respectvolle gesprekken” gevoerd, maar de zorgen over samenwerking onder de achterban zijn ”te groot”. In Flevoland wil de PvdA alleen onderhandelen als FvD afstand neemt van een reeks uitspraken van Baudet: over ”homeopatische verdunning” van de Nederlandse bevolking tot het ontkennen van klimaatverandering.” Heel spannend of formatie met PvdA en Forum op grond van deze eisen en voorwaarden van PvdA gaat lukken“, concludeert oud-PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens.

STOP DE BOM: Wel of geen kernwapens op de JSF? Het kabinet heeft een out-of-the-box-oplossing bedacht om dat geschil op te lossen. Coalitiepartij D66 wil dat de JSF geen kernwapens kan dragen, VVD en CDA willen per se wel een kernwapentaak voor de JSF. Het kabinet schrijft nu in een brief aan de Kamer dat het in elk geval niet eenzijdig wil ontwapenen. Dat is ”onwenselijk” gezien de geopolitieke ontwikkelingen. Maar wat als er nu helemaal geen kernwapens meer in Europa zijn? Probleem opgelost. Dus gaat het kabinet zich inzetten om kernwapens uit Europa te bannen - inclusief Rusland. Alle kernwapens moeten verdwijnen, “van de Atlantische Oceaan tot aan het Oeralgebergte”. Het kabinet realiseert zich ook dat dit streven niet erg realistisch is: ”Er zijn grenzen aan de Nederlandse invloed.”

PULSVISSEN: Minister Carola Schouten wil Nederlandse pulsvissers aan het werk houden en heeft twee trucs bedacht om het Europese verbod te negeren. De eerste is een rekentruc: de EU gaf Nederland een overgangsperiode, waarin vijf procent van de vloot mocht blijven vissen. Schouten neemt simpelweg 2006 als uitgangspunt, stelt de NOS, toen de pulsvisserijvloot nog veel groter was. Daardoor mogen nu nog 22 schepen tot en met 2021 blijven vissen met elektrische schokjes - ongeveer een kwart van de huidige vloot. Een andere groep van 21 schepen kan dit jaar nog blijven vissen om het wetenschappelijke onderzoek naar pulsvisserij ”goed te kunnen afronden”. Eigenlijk zouden zij per 1 juni moeten stoppen. Er is een kans dat procedures worden aangespannen in Brussel, maar die neemt Schouten op de koop toe. De minister wil het verbod helemaal van tafel krijgen via een procedure bij het Hof van Justitie van de EU, maar zo’n procedure kan jaren duren.

PVVETE: Muiterij bij de PVV in Zeeland. Daar is fractievoorzitter Peter van Dijk uit de fractie gegooid onder meer omdat hij de afgelopen jaren ”praktisch niks heeft gedaan” en bovendien een greep uit de partijkas zou hebben gedaan. En Van Dijk zou statenlid Vincent Bosch in februari met de dood hebben bedreigd toen hij Van Dijk op zijn gedrag aansprak. Daar heeft hij afgelopen vrijdag aangifte van gedaan, stelt Bosch tegen regionale krant PZC. Waarom de aangifte en het manifest tegen Van Dijk zo lang op zich lieten wachten, is niet duidelijk. In februari moesten de Provinciale Statenverkiezingen nog komen. Nu die achter de rug zijn, willen de PVV’ers dat hun lijsttrekker alsnog uit de partij wordt gezet. Van Dijk zit ook namens de PVV in de Eerste Kamer en staat op de kandidatenlijst voor de nieuwe senaatsfractie - al krijgt hij waarschijnlijk geen zetel. Desondanks eisen de Zeeuwse PVV’ers dat “al het contact” tussen Van Dijk en de landelijke PVV wordt verbroken. Van Dijk noemt alle beschuldigingen ”je reinste laster en smaad”. De landelijke PVV beraadt zich nog.

TE STRENG: Het Europees Parlement wil de invloed van Facebook op de verkiezingen graag reguleren. Maar nu Facebook daar daadwerkelijk regels voor heeft gemaakt, zijn de Europese fracties boos: het adverteren is hen praktisch onmogelijk gemaakt, klagen ze. De fractievoorzitters hebben gisteren een gezamenlijke brief naar Facebookbaas Mark Zuckerberg gestuurd. De maatregelen zijn ”extreem zorgwekkend”, aldus de fractievoorzitters, en willen dat ze worden teruggedraaid. Het probleem is dat Facebook wil dat advertenties alleen nog maar kunnen worden getoond in een bepaald land, als de adverteerder burger is van datzelfde land. Maar de fracties in het Europees Parlement zijn internationaal: liberalen uit alle EU-landen werken met elkaar samen. ”Voor Facebook bestaat de Europese Unie kennelijk niet”, zegt een verbolgen fractieleider van de Europese Groenen, Philippe Lamberts.

QUOTE VAN ADE DAG:

“De opkomst zou het aantal zetels moeten bepalen; een lagere opkomst betekent dan minder zetels voor het land.”

Eén van de vijf voorstellen die Europarlementariërs Paul Tang en Pieter Hilhorst, beiden PvdA, doen om “Brussel te herstellen”, zoals zij het noemen.