Onderzoek

Persvrijheid verder onder druk, meldt Reporters without Borders

De persvrijheid is wereldwijd opnieuw verslechterd. Dat blijkt uit de nieuwe persvrijheidmonitor van Reporters without Borders (RWB). De organisatie brengt jaarlijks het journalistieke klimaat in 180 landen in kaart; 43 landen krijgen het stempel (redelijk) goed. Nederland is een plaats gezakt naar plek vier, omdat „twee misdaadjournalisten permanente politiebewaking nodig hebben”. RWB doelt op John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool). „Het aantal landen waar journalisten in volledige veiligheid kunnen werken, blijft dalen, terwijl autoritaire regimes hun greep op de media blijven versterken”, schrijft RWB. De VS daalde drie plekken naar 48. Na Botswana, Chili en Roemenië. De journalistieke staat in Amerika wordt voor het eerst aangeduid als ‘problematisch’. (NRC)