NRC checkt: Rafael van der Vaart 'liep vaak de meeste kilometers van het team'

Dat zei oud-voetballer Rafael van der Vaart onlangs in een interview in NRC.

Foto Axel Heimken

De aanleiding

„Je hield niet zo van hardlopen en krachttraining”, hield NRC oud-voetballer Rafael van der Vaart onlangs voor in een interview. Het ging over de laatste jaren van zijn carrière, die niet waren geworden wat hij ervan had gehoopt. Had een jarenlang gebrek aan trainingsarbeid geleid tot een vroegtijdig afscheid van de top? Dat beeld van een ‘flierefluiter’ bestaat, erkende Van der Vaart. Alleen, zei hij, het klopt niet. Over krachttraining sprak hij zich niet uit, maar hij zou „superfit” zijn geweest in zijn tijd bij HSV en Tottenham Hotspur. „Ik liep in een wedstrijd vaak de meeste kilometers van het team, werd topscorer bij de Spurs, en dat als middenvelder.” Omdat alleen loopcijfers beschikbaar zijn over zijn laatste twee seizoenen bij HSV (2013-2014 en 2014-2015) controleren we zijn uitlatingen met betrekking tot die periode.

Waar is het op gebaseerd?

Profvoetballers krijgen na elke wedstrijd hun statistieken te horen van de club, vertelt Ramon van der Vaart, de vader van Rafael. Zijn zoon was in zijn Britse en Duitse jaren vaak de speler met de meeste kilometers achter zijn naam, aldus Ramon.

En, klopt het?

Eerst de claim dat hij topscorer werd bij Tottenham Hotspur. Die klopt. Van der Vaart speelde twee seizoenen in Londen. In het eerste (2010-2011) maakte hij vijftien doelpunten, één meer dan spits Roman Pavlyutsjenko. In zijn tweede jaar in Engeland scoorde Van der Vaart dertien keer en was hij nummer 3 op de topscorerslijst van de Spurs.

Hoorde Van der Vaart ook bij de fitste spelers van het team, gemeten naar gelopen kilometers? Die vraag blijkt lastiger te beantwoorden. Clubs maken statistieken van hun spelers niet openbaar. Gespecialiseerde databureaus houden óók statistieken bij van profvoetballers, waaronder de gelopen afstanden, maar dat is iets van de laatste jaren.

Over zijn eerste drie seizoenen bij HSV (2005-2008), zijn periode bij Tottenham Hotspur (2010-2012) én het eerste seizoen na zijn terugkeer in Hamburg (2012-2013) zijn geen gegevens te vinden, leert navraag bij databank Opta. Wel heeft het bureau informatie over zijn laatste twee Bundesligajaren. Daarin passeerde Van der Vaart de leeftijdsgrens van 30 – oud voor een voetballer – wat het aannemelijk maakt dat hij in zijn jongere jaren minstens zo veel liep.

In het seizoen 2013-2014 legde Van der Vaart ruim 278 kilometer af in 2.188 minuten, omgerekend zo’n 11,5 kilometer per competitiewedstrijd. Dat komt neer op een gemiddelde van 127 meter per minuut, waarmee Van der Vaart nummer 7 is in de rangorde van de club. Maar dat beeld vertekent, want de 6 grootste loopwonders zijn invallers met nauwelijks speeltijd. Kijk je alleen naar spelers die minimaal de helft van het aantal competitiewedstrijden speelden, dan staat Van der Vaart qua gelopen kilometers bovenaan.

Ook in zijn laatste jaar in Hamburg liep Van der Vaart met gemiddeld 135 meter per minuut het meest van alle spelers die tot minimaal achttien volledige wedstrijden kwamen. Daarbij wel de kanttekening dat hij in zijn laatste seizoen bij HSV vaak invaller was. Dat maakt het makkelijker veel meters per minuut te maken – je hoeft immers minder te doseren.

Overigens zou Van der Vaart met de statistieken uit zijn laatste periode Duitsland nog steeds bij de ‘fitste’ spelers van de Bundesliga horen. Gemiddeld loopt een speler in de Duitse competitie 120 meter per minuut, wijzen cijfers van Opta uit.

Lees ook: ‘Ik huil vaak alleen. Wil mensen niet bezwaren

Conclusie

Volgens Rafael van der Vaart liep hij in zijn jaren bij HSV en Tottenham vaak de meeste kilometers van zijn team. Alleen voor zijn laatste periode in Hamburg zijn cijfers beschikbaar. Toen was hij naar voetbalbegrippen al op leeftijd, waardoor het aannemelijk is dat hij in eerdere seizoenen minstens zoveel liep. Uit de beschikbare cijfers blijkt dat Van der Vaart gemiddeld de grootste afstanden liep van alle spelers die regelmatig speelden. We beoordelen de stelling daarom als waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt