Noord-Ierland

Journaliste (29) doodgeschoten bij onlusten in Londonderry

De 29-jarige journaliste Lyra McKee is donderdagnacht omgekomen bij onlusten in de Noord-Ierse stad Londonderry. Ze werd neergeschoten in de wijk Creggan. De politie beschouwt haar dood als „een terroristisch incident”. In de wijk Creggan wonen veel Ierse nationalisten. Het werd er donderdagavond onrustig na een politie-inval in een woning. Bij de rellen die ontstonden werd de politie beschoten en bekogeld met „vuurwerkbommen, stenen en flessen”, volgens een getuige. Ook werden enkele auto’s in brand gestoken, zoals is te zien op foto’s op sociale media. Het is sinds januari onrustig in Londonderry. Leden van de New IRA, een afsplitsing van de IRA, lieten toen een auto ontploffen bij de rechtbank in het centrum van de stad, na Belfast de grootste stad in Noord-Ierland. (Reuters, BBC)