Eindexamenstunt scholengemeenschap in Weert loopt uit de hand

Eerder op de dag maakte een middelbare school in Amstelveen bekend dicht te blijven uit angst voor aangekondigde examenstuntrellen.

Het Amstelveen College.
Het Amstelveen College. Foto via Google Streetview

De eindexamenstunt van de Philips van Horne scholengemeenschap in Weert is vrijdag uit de hand gelopen. Dat meldt de directeur van de middelbare school aan persbureau ANP. Leerlingen gooiden volgens de school met eieren, staken vuurwerk af en beschadigden auto’s. Eerder op de dag werd al bekend dat een andere middelbare school, het Amstelveen College, had besloten dicht te blijven uit vrees voor rellen tijdens de examenstunt.

Naar aanleiding van de onrusten heeft het Philips van Horne tussen de 20 en 25 leerlingen geschorst. In het geval dat zij hun eindexamens niet halen, mogen zij niet meer terugkomen, zegt schooldirecteur Jan Mueters tegen ANP. Ook worden sommigen van hen aansprakelijk gesteld voor de aangerichte schade en schaft Mueters de eindexamenstunt de komende jaren af.

Amstelveen College gesloten

Het Amstelveen College bleef vrijdag dicht omdat gevreesd werd voor rellen, bevestigt de rector van de middelbare school. Vrijdagochtend zijn toch leerlingen naar de school gekomen, die eveneens met eieren en vuurwerk gooiden.

Rector Anke de Peuter vernam de plannen om „flink te gaan rellen” via berichten op sociale media. Ook ouders en personeel van het college hoorden eerder deze week over de plannen. “Je hebt geen grip op hoe berichten via sociale media zich verspreiden. Het ging zeker niet alleen om leerlingen van deze school, daar zaten ook heel veel andere jongeren tussen.”

Een kleine groep jongeren kwam vrijdagochtend toch naar de school. Zij stonden op het fietspad bij het College, zo is te zien op beelden van AT5. Daarop is ook de beveiliging met honden te zien die door de school is ingehuurd. Dat gebeurt volgens de rector ieder jaar. „Meestal hebben we beveiliging zodat er niet voor de stunt ‘s nachts wordt ingebroken. Dat hebben we vandaag verder uitgebreid”, zegt De Peuter. Volgens de rector zijn de jongeren van het fietspad vertrokken.

Het besluit om de school te sluiten, werd donderdagavond genomen. De Peuter stelt dat de schoolleiding daarvoor contact heeft gehad met de politie. De leerlingen en ouders van de school zijn op vrijdagochtend ingelicht. Het Amstelveen College heeft zo’n 1.700 leerlingen. Driehonderd leerlingen doen dit jaar eindexamen. De Peuter: „Je gunt de studenten en de school een goed afscheid. Het is heel vervelend dat het zo is gelopen.”