‘Laten we eerlijk zijn: sportfotografie is gewoon best moeilijk’

Foto Dorus Marchal

Het aantal inzendingen voor de fotowedstrijd is halverwege de maand weleens hoger geweest dan nu, met het thema Sport. „Dat komt ook doordat je hier wat meer moeite voor moet doen”, zegt Olaf Kraak, meervoudig winnaar van een Zilveren Camera-prijs. „Niet iedereen heeft een familielid op een sportclub, dus je moet er echt zin in hebben om daar speciaal naartoe te gaan. Bovendien zijn de acties vaak snel, dan helpt het als je speciale apparatuur hebt; dat heeft niet iedereen. En laten we eerlijk zijn: sportfotografie is ook gewoon best moeilijk.”

„Mensen denken vaak exact vast te leggen wat ze zien. Ze staan langs de zijlijn, zien de keeper duiken en drukken af, precies op het goede moment. En toch valt het resultaat vaak tegen.” Oorzaak: „Ze kijken alleen maar naar die keeper. Maar de camera ziet veel meer; die registreert ook alle ruimte op de achtergrond, met publiek, masten, reclameborden.” Oplossing: „Ga dichterbij staan. Ga bij de sporter op de huid zitten. Dan krijg je de spannendste beelden.”

Wachten en hopen

Foto Irma

Een voorbeeld dat je niet per se ingewikkelde apparatuur nodig hebt om een leuke foto te kunnen maken is Goal!!! van Irma Wessels-Van der Veen. „Goede actiefoto, en op het goede moment afgedrukt. Bij amateurvoetbal kan je vlak bij het doel staan, dan heb je geen lange lenzen nodig. Je hoeft alleen maar te wachten en hopen dat het net voor jouw neus gebeurt.” Overigens had Kraak de foto zelf anders afgesneden. „Beetje van links en van boven eraf, dan ligt de nadruk nog meer op degene die scoort.”

Nog een mooie voetbalfoto: Football solitude van Dorus Marchal. „Dit is knap gezien door de fotograaf. Net of die jongen twee keer in het doel staat: in het echt en in de schaduw. Nog mooier was het als de jongen twee stappen naar achteren had gedaan, dan stond zijn schaduw ook helemaal in het doel.” Jammer alleen van die zwarte randen om de foto. „Niet mooi, is ook niet nodig.” En ach, die titel. „Wat is er mis met het Nederlandse woord: eenzaamheid?”

Doe het zelf

Foto Larissa Elema

Een dankbare maar lastige sport om te fotograferen is motocross. Dus doe ik het maar zelf, moet Larissa Elema met High in the sky hebben gedacht. „Ik weet niet precies hoe ze dit heeft gedaan – misschien met een camera aan haar helm die automatisch foto’s maakt – maar dit is echt een spectaculair zelfportret! Ook mooi, die witte streep zon erachter.” En dat-ie een beetje scheef is, is in dit geval helemaal niet erg. „Dat geeft juist nog meer dynamiek aan de foto.”

Foto Ellen de Monchy

Hét bewijs dat het werkt als je dicht op je onderwerp gaat zitten, is volgens Kraak de foto van de roeier, van Ellen de Monchy. „Dit is actie! Duidelijk met een langere lens gemaakt, dat zie je ook aan de onscherpe achtergrond. Door het tegenlicht doen die spetters het over het hele beeld erg mooi. De uitsnede is spannend. Een beetje krap, maar dat kan deze wel hebben. De essentie zit er helemaal in.”

Nieuwe sport

Ondanks dat het aantal inzendingen nog niet maximaal is, zag Kraak er al een hoop zeer geslaagde tussen. Als hij een favoriet zou mogen aanwijzen: de BMX-stunter van Aaron Zwaal. „Perfect moment. Ook technisch zit dit goed in elkaar. Hier is niks aan getruukt. Gewoon een hele fijne foto.” Wat hem vooral bevalt: „Nu eens geen voetbal of hockey, maar een mooi beeld van een nieuwe sport. Dat maakt de foto extra goed.”

Foto Aaron Zwaal

Het thema van april: Nederland sport. Inzenden en stemmen kan tot 26 april 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.