Kim lonkt naar Poetin nu Trump hem even niet wil zien

Noord-Korea Ergens later deze maand brengt de Noord-Koreaanse leider Kim mogelijk een zeldzaam bezoek aan Rusland. Flirt hij met Poetin in de hoop Trump jaloers te maken?

De laatste top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim en de Amerikaanse president Trump in Hanoi werd een fiasco. Kim zou later deze maand op bezoek willen gaan bij de Russische president Poetin.
De laatste top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim en de Amerikaanse president Trump in Hanoi werd een fiasco. Kim zou later deze maand op bezoek willen gaan bij de Russische president Poetin. Foto Saul LOEB / AFP

Nu zijn relatie met Donald Trump in een dip zit, zoekt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toenadering tot een andere speler op het wereldtoneel: de Russische president Vladimir Poetin. Nog „voor het eind van de maand” zal Kim op bezoek komen, meldden Russische functionarissen donderdag.

Poetin lonkt al jaren naar Kim, maar deze is lastig te verleiden. Hij reist zelden naar het buitenland en sinds hij in 2011 aantrad, bezocht hij Rusland nooit. In 2015 zegde Kim op het laatste moment een bezoek aan een WO II-herdenking in Moskou af. Vorig jaar sloeg hij Poetins uitnodiging voor een economische top af.

Volgens de Zuid-Koreaanse zakenkrant Mae-il ontmoeten Kim en Poetin elkaar woensdag al in Vladivostok, de havenstad in het verre oosten van Rusland, niet ver van de korte grens tussen de twee landen. Ook Kims vader Kim Jong-il had daar in 2011 een ontmoeting met toenmalig president Dimitri Medvedev.

Rusland aan de zijlijn

Moskou onderhoudt traditioneel vriendschappelijke banden met Pyongyang, al zijn deze niet meer zo warm als in de sovjet-tijd. Rusland stond de afgelopen jaren ook aan de zijlijn bij het internationale overleg over kernontwapening van de gesloten communistische staat. Deze gesprekken werden vooral gevoerd tussen Kims beschermheer China, buurland Zuid-Korea en aartsvijand VS.

De Amerikaanse president Trump had al twee bilaterale toppen met Kim, in Singapore (in juni 2018) en in Hanoi (afgelopen februari). Die laatste ontmoeting liep echter uit op een fiasco. Kim en Trump braken op zonder akkoord over ‘denuclearisatie’ in ruil voor afbouw van westerse sancties. Beide leiders zelf zeggen verder te willen praten. Maar hun ondergeschikten wisselen sinds ‘Hanoi’ slechts stekeligheden uit.

Deze maand noemde minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) Kim in het Congres „een tiran”. De minister – die hiervoor CIA-directeur was – is net als de inlichtingenwereld sceptischer over de kans op succesvolle dialoog met Noord-Korea dan Trump. Die blijft geloven in Kims belofte van een freeze (bevriezing) van zijn kernwapenprogramma, al is tot nu toe altijd onduidelijk gebleven wat die zou behelzen.

Donderdag zei een Noord-Koreaanse topdiplomaat dat het land Pompeo niet langer aan tafel wil hebben. „Hanoi heeft ons geleerd dat elke keer dat Pompeo zijn neus ergens insteekt, de gesprekken mislopen zonder resultaat, zelfs als succes binnen handbereik lag”, zei Kwon Jong-gun, directeur-generaal voor relaties met de VS op het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. „We willen een andere gesprekspartner dan Pompeo, die voorzichtiger is en volwassener met ons communiceert.”

Ook voerde Noord-Korea woensdag weer een wapenproef uit. Weliswaar ditmaal geen intercontinentale ballistische raket, maar de test van het „nieuwe tactisch geleid wapen” (waarschijnlijk een kruisraket voor de korte afstand) was geen signaal van vertrouwen aan de VS.

Trump terugwinnen

Deze stappen worden uitgelegd als pogingen van Kim om Trump terug te winnen. „Zoals de test van dat tactische wapen een waarschuwingsteken aan Trump was dat die o zo geprezen ‘freeze’ gevaar loopt, zo was de verbale uithaal naar Pompeo bedoeld om Trump zijn havikachtige adviseurs te laten negeren en een deal te laten sluiten met zijn ‘vriend’ Kim Jong-un”, stelde de voormalige Amerikaanse Korea-gezant Daniel Russel tegenover persbureau Reuters. De flirt met Poetin zou in hetzelfde licht bezien kunnen worden.

Kim heeft ook weinig te verliezen bij een bezoek aan Rusland. Moskou geeft Noord-Korea al jaren voedselhulp en zou het land helpen sancties te ontduiken. Ook zijn er plannen voor een pijpleiding en een treinverbinding tussen de buurlanden.

Rusland wil graag zijn invloed vergroten in de regio. Vorig najaar deed het een heimelijk aanbod dat de nucleaire gesprekken moest vlot trekken, onthulde The Washington Post. In ruil voor ontmanteling van zijn kernwapens en raketten zou Kim een Russische kerncentrale krijgen. Of zoals Poetin dat jaar zei: „Het lijkt contraproductief als we alles vragen van de Noord-Koreanen terwijl hun niets in ruil wordt teruggegeven.”