Jonge journalist komt om bij rellen in Noord-Ierse Londonderry

De vrouw werd neergeschoten in een wijk waar veel nationalisten wonen. De politie noemt haar dood een „terroristisch incident” en vermoedt dat de New IRA achter de onlusten zit.

Onlusten in wijk Creggan in Londonderry. Meerdere voertuigen werden in brand gestoken.
Onlusten in wijk Creggan in Londonderry. Meerdere voertuigen werden in brand gestoken. Foto Niall Carson/\AP

Een jonge vrouw is in de nacht van donderdag op vrijdag omgekomen bij onlusten in Londonderry in Noord-Ierland. De 29-jarige journalist Lyra McKee werd neergeschoten in de wijk Creggan, waar veel Ierse nationalisten wonen. De politie van het district laat weten dat haar dood als een terroristisch incident wordt beschouwd.

Het werd donderdagavond onrustig in de wijk na een politie-inval in een woning. Bij de rellen die ontstonden werd de politie volgens een getuige beschoten en bekogeld met „vuurwerkbommen, stenen en flessen”. Ook werden enkele auto’s in brand gestoken, zoals is te zien op foto’s op sociale media.

De vrouw raakte rond 23.00 uur zwaargewond door een kogel. Ze stond toen in de buurt van een politiewagen. Ze is naar het ziekenhuis vervoerd, maar overleed daar kort na aankomst. Haar identiteit werd vrijdagochtend al door bevriende journalisten bekendgemaakt op Twitter en is bevestigd door de politiedienst van Noord-Ierland. McKee schreef veel over Noord-Ierland en de gevolgen van het decennialange geweld in de regio voor de bewoners.

In een verklaring stelt de assistent-hoofdcommissaris dat een schutter tijdens de rellen meerdere keren op de politie heeft geschoten. De journalist - ze was waarschijnlijk niet aan het werk - zou door een van die kogels zijn geraakt. „Wij geloven dat dit een terroristische daad is”, zei hij. De politie vermoedt dat de relschoppers en degene die McKee doodde, „gewelddadige, dissidente nationalisten” zijn. Het zou gaan om de New IRA, een afsplitsing van de IRA.

Langer onrustig in Londonderry

Het is sinds januari onrustig in de stad die door katholieken Derry wordt genoemd en door protestanten Londonderry. Leden van de New IRA lieten toen een auto ontploffen bij de rechtbank in het centrum van de stad, na Belfast de grootste stad in Noord-Ierland.

Rond Pasen zijn de autoriteiten sowieso alert: republikeinen markeren dan de opstand van 1916 tegen de Britse overheersing in Ierland. Enkele decennia later, op Goede Vrijdag 1998, werd door de regeringen van Ierland en het Verenigd Koninkrijk juist het Goedevrijdagakkoord gesloten, waarmee een einde kwam aan het gewapende conflict in Noord-Ierland. De politie heeft inwoners opgeroepen te letten op verdere onlusten in het Paasweekend.

Politici herinnerd aan getroebleerde Ierse geschiedenis

Politici hebben geschokt gereageerd op het incident. De Britse premier Theresa May noemde de aanval op McKee „schokkend en compleet zinloos”. Ze deed haar werk volgens May met „veel moed”. May: „Degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld van gisteravond hebben Noord-Ierland niets te bieden.”

DUP-partijleider Arlene Foster, van de unionistische partij in Noord-Ierland, refereerde zelf aan de Ierse Troubles: „Diegenen die in de jaren ’70, ’80 en ’90 wapens in onze straten brachten, zaten helemaal verkeerd. Dat is nog net zo verkeerd in 2019. Niemand wil die situatie terug.” Michelle O’Neill van de nationalistische partij Sinn Féin noemt de dood van de vrouw „ook een aanval op de gemeenschap, het vredesproces en de Goede Vrijdagakkoorden”.

Twitter avatar 10DowningStreet UK Prime Minister “The death of Lyra McKee in last night’s suspected terrorist incident in Londonderry is shocking and truly senseless. My deepest condolences go to her family, friends and colleagues. She was a journalist who died doing her job with great courage.” – PM @theresa_may