Jimmy F. niet vervolgd voor dreigen met aanslag op Maassilo

Volgens het OM wilde de destijds 22-jarige Brabander in 2017 geen aanslag plegen, maar terroristen opsporen. Hij is daarom geen verdachte meer.

Politie bij de evenementenhal Maassilo, die werd afgesloten in verband met de terreurdreiging in augustus 2017.
Politie bij de evenementenhal Maassilo, die werd afgesloten in verband met de terreurdreiging in augustus 2017. Foto Arie Kievit/ANP

Jimmy F., de man uit Brabant die in 2017 werd aangehouden in verband met een terreurdreiging in Rotterdam, wordt niet meer vervolgd. Uit onderzoek van justitie blijkt dat F. niet van plan was om een aanslag te plegen, maar om terroristen op te sporen, en dus is hij geen verdachte meer. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

De destijds 22-jarige F. kwam in september 2017 vrij en wordt sindsdien begeleid door de reclassering. Jimmy F. is “gewezen op zijn gedrag en de daaraan verbonden risico’s”, aldus justitie. Er zullen geen verdere consequenties zijn.

In augustus 2017 werd een concert van de Amerikaanse band Allah-Las in de Rotterdamse uitgaansgelegenheid Maassilo afgelast omdat de politie via de Spaanse autoriteiten informatie had gekregen over een mogelijke aanslag. Diezelfde nacht nog werd F. in Zevenbergen gearresteerd.

F. had via de applicatie Telegram versleutelde berichten verstuurd over een aanslag aan een Spaanse man, van wie F. dacht dat hij een terrorist was. Uit het onderzoek van justitie blijkt echter dat de Spanjaard zich ook had voorgedaan als terrorist.

Lees ook: Jimmy F.: terrorist of amateurspion?