Opinie

Incredibile

Marcel van Roosmalen

Na het succes van Ajax in Turijn las ik in De Telegraaf een bijzonder verslag dat begon met een zin zonder werkwoord: ‘Incredibile, ongelooflijk’. Daarna buitelden de superlatieven (‘toverende kleinkinderen van Johan Cruijff’) over elkaar heen. Als ik niet beter wist had ik gedacht dat hier een verslaggever aan het werk was die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt.

Maar ik wist wel beter: de auteur van het dartele proza was Ajax-watcher Mike Verweij. Voor wie vertrouwd is met het werk van deze verslaggever was het een genoegen om er even bij stil te staan met hoeveel pijn en moeite al die mooie bijvoeglijke naamwoordjes in die fijne zinnetjes moesten zijn terechtgekomen, want als er nu iemand met een kettingzaag bij de stoelpoten onder Ajax-trainer Erik ten Hag had staan rommelen was het wel Mike Verweij. Nadat Ajax vorig jaar kansloos van PSV verloor plaatste hij een poll op Twitter met de vraag of de Ajax-trainer wel geschikt was voor zijn baan.

Gistermorgen had Verweij een persoonlijk stuk over de deadlinestress onder voetbaljournalisten tijdens een hectische Champions League-avond. Over de werkdruk had hij natuurlijk ook kunnen schrijven hoe ontzettend ruk het is als je iemand anderhalf jaar lang professioneel aan gort probeert te schrijven en mensen probeert te mobiliseren om de druk op te voeren om een trainer die jou geen handje geeft te ontslaan en dat de wind dan plotseling draait en alle troep in je eigen gezicht waait. Terwijl de Ajax-supporters na de wedstrijd voor het eerst de naam van hun trainer scandeerden moest Mike Verweij op de perstribune strafregels schrijven.

‘Het wonder duurt voort. Honderd procent verdiend.’ En dat maal duizend, de rest van het seizoen, iedere dag.

Het wonderlijke bij De Telegraaf is dat ze die strafregels vervolgens gaan uitventen alsof ze het altijd al gevonden hebben. Van sportopperhoofd Valentijn Driessen kan ik zoiets nog wel hebben. Die heeft zichzelf al dusdanig voor lul gezet met zijn opmerking dat hij het een ronde eerder niet de moeite vond om af te reizen naar Madrid vanwege de te verwachten slachting. Maar van Mike Verweij, die een reputatie heeft in het aantrappen van gewonde dieren, is het moeilijker te accepteren dat hij opeens meewaait met de heersende warme wind en iedereen negeert of blokkeert die hem eraan herinnert dat hij nog niet zolang geleden diametraal anders over Ten Hag dacht.

Incredibile, ongelooflijk.

Tijd voor een poll.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.