Huis eist per dagvaarding volledige inzage Mueller-onderzoek

De voorzitter van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden zegt de geredigeerde versie die deze donderdag werd vrijgegeven, niet te accepteren.

Foto Brendan Smialowski/AFP

De justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag een dagvaarding laten uitgaan naar het ministerie van Justitie in een poging het volledige Mueller-onderzoek in handen te krijgen. Dat meldt persbureau Reuters. Donderdag gaf justitieminister William Barr een geredigeerde versie van het rapport vrij, maar dat is volgens het Huis onvoldoende.

Volgens de voorzitter van de commissie, de Democraat Jerrold Nadler, hebben het Huis en de justitiecommissie het recht om de volledige versie van het rapport in te zien. Nadler stelde vrijdag dat hij een geredigeerde versie „die het Congres grotendeels in het duister doet laten tasten” niet accepteert.

Hij eist volledige inzage in onder meer de ooggetuigenverklaringen en geclassificeerde informatie die in het rapport staan, maar in de openbare versie is weggelakt. Eerder deze maand gaf de commissie Nadler toestemming om zo nodig een dagvaarding uit te laten gaan.

Lees ook: Mueller: Trump wilde onderzoek steeds blokkeren

Weggelakt

Het volledige onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 telt 448 pagina’s. Delen van het onderzoek zijn echter onleesbaar gemaakt, volgens Barr om lopende justitieonderzoeken niet te belemmeren. Eerder gaf de minister een summiere samenvatting van vier kantjes vrij, tot ongenoegen van de Democraten die direct inzage in het hele rapport eisten. Zij denken dat Barr, een Republikein, onwelgevallige informatie mogelijk achterhoudt.

Nadler: „Zelfs de samenvatting laat in grote lijnen zien dat president Trump en mensen die dichtbij hem staan over de schreef zijn gegaan. Het is nu aan het Congres om te bepalen hoe omvangrijk deze overtredingen zijn geweest en wat de vervolgstappen moeten zijn.” De Democraten dreigden al weken met een dagvaarding. Nadler wil de ongeredigeerde versie van het onderzoek uiterlijk 1 mei hebben ingezien.

Trump sprak vrijdag op Twitter over het ‘Crazy Mueller Report’. Volgens de president bevat het veel onwaarheden en is het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller een „hoax die op illegale gronden is opgezet”.