Houellebecq krijgt belangrijkste Franse nationale onderscheiding

De Franse president Macron prees de schrijver bij de uitreiking als een „verloren romanticus in een materialistische wereld”. Houellebecq staat bekend als een polariserend figuur.

Michel Houellebecq op een literair festival in Utrecht, 2015.
Michel Houellebecq op een literair festival in Utrecht, 2015. Foto Bram Budel

De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft de hoogste onderscheiding van zijn land gekregen, de Légion d’Honneur. President Emmanuel Macron reikte de decoratie donderdagavond uit aan de 63-jarige auteur, meldt persbureau AFP.

Dat Houellebecq de Légion d’Honneur ontvangt is opvallend omdat hij bekendstaat als polariserend figuur. Zijn veelal goed besproken romans zijn vaak bijtende aanvallen op de moderne Franse samenleving. Ook wordt hij in zijn schrijven beschuldigd van misogynie en islamo- en homofobie. Zijn boeken worden vooral buiten Frankrijk veel gelezen.

‘Verloren romanticus’

Macron prees hem donderdagavond volgens de Franse krant Le Monde als een „verloren romanticus in een materialistische wereld”. De president erkende tijdens zijn toespraak de verschillen tussen hemzelf en de schrijver. „U bent indringend anti-Europees, ik ben de meest Europagezinde van de Franse presidenten”, zei het staatshoofd met een glimlach.

„U wordt beschuldigd vrouwenhaat, islamofobie; terwijl ik vecht voor progressivisme, vrouwenrechten en de afwijzing van discriminatie.”

Macron sloot af met een compliment. „Je hebt de Franse roman opnieuw uitgevonden.”

Houellebecq ontving de onderscheiding in bijzijn van onder anderen ex-president Nicolas Sarkozy, een goede bekende van de schrijver. Dit jaar kwam Houellebecqs laatste boek Sérotonine uit.

Lees hier de recensie van Sérotinine (vijf ballen): Niemand in het Westen zal nog gelukkig zijn