Foto Boglárka Éva Zellei

Het oude leven afspoelen

Dopen, wassen, baden, reinigen – in allerlei religies hoort iets dergelijks erbij. Veel christenen laten hun kinderen dopen als ze nog piepklein zijn, om ze als het ware meteen ‘in Christus’ te brengen, anderen menen dat iemand eerst moet geloven en dán pas gedoopt kan worden.

Daar kun je flink ruzie over maken.

Ook over het dopen zelf verschillen de meningen: zijn een paar druppels water genoeg of dient de gelovige helemaal onder gedompeld te worden om het oude grondig af te spoelen en als nieuw weer boven te komen?

Ook daar wordt over geruzied.

En altijd met de Bijbel in de hand uiteraard. Marcus 1:5: „Alle inwoners van Judea en Jeruzalem stroomden toe en lieten zich door hem [Johannes de Doper] dopen in de rivier de Jordaan, terwijl ze hun zonden beleden.”

De mensen die hier, op de foto’s van de Hongaarse fotografe Boglárka Éva Zellei in allerhande curieuze badjes gedoopt worden, lijken helemaal geen behoefte te hebben aan zulke disputen. Ze zien er vredig uit. Ze laten zich onderdompelen door een plaatsvervanger van Johannes die zelf ook te water is gegaan, soms plechtig gekleed. Er zijn spatmatjes, doeken, kruizen. Er is veel licht. De houding van de mensen is innig, zorgzaam enerzijds, vol overgave anderzijds. Een enkeling lacht.

Het is allemaal erg lelijk, en erg mooi tegelijk.

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei

Foto Boglárka Éva Zellei