FVD uitgesloten van formatie voor provinciebestuur Zeeland

Volgens ‘preformateur’ Ad Schenk (CDA) zijn de ideologische en inhoudelijke verschillen tussen FVD en de overige partijen te groot om tot een coalitie te komen.

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, in de Tweede Kamer op de dag na Provinciale Statenverkiezingen.
Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, in de Tweede Kamer op de dag na Provinciale Statenverkiezingen. Foto Bart Maat/ANP

Forum voor Democratie (FVD) is uitgesloten van de formatiebesprekingen voor het provinciebestuur van Zeeland. ‘Preformateur’ Ad Schenk (CDA) concludeert vrijdag na een week van gesprekken dat de inhoudelijke en ideologische verschillen tussen FVD en de andere partijen te groot zijn. De coalitieonderhandelingen worden nu voortgezet door CDA, SGP, VVD en PvdA.

Klimaat is volgens schenk een „zeer prominente factor” in de keuze om verder te formeren zonder FVD. Waar de overige partijen op dat onderwerp enigszins op één lijn zitten, wijkt het standpunt van Forum te veel af om gemeenschappelijk beleid te kunnen vormen, denkt Schenk. Zo is de FVD in tegenstelling tot PvdA, VVD, CDA en SGP zeer kritisch over het plaatsen van windmolens.

‘Wezenlijk andere kijk’

Andere problemen die preformateur Schenk voorziet zijn de „wezenlijk andere kijk op de rol van het provinciebestuur” van de partij en het feit dat de FVD over veel onderwerpen simpelweg nog geen standpunten heeft geformuleerd. Hij benadrukt dat een coalitie met de lokale afdeling van Thierry Baudets partij niet onmogelijk zou zijn, maar wel een „langdurige en complexe” formatie zou opleveren met „serieuze afbreukrisico’s voor alle partijen”.

De formatie in Zeeland gaat nu verder onder leiding van de lokale CDA-lijsttrekker Jo-Annes de Bat. De gesprekken van afgelopen week werden een ‘preformatie’ genoemd, een speciaal ingelaste onderhandelweek om de standpunten van nieuwkomer Forum helder te krijgen. De rol van Ad Schenk is nu voorbij.

Ondanks de winst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart lijkt het erop dat FVD in het merendeel van de provinciebesturen geen plek krijgt. Alleen in Overijssel, Zuid-Holland, Flevoland en Limburg kan Forum nog in de coalitie komen. In veel andere provincies bleek het klimaat een breekpunt.

Lees ook: Forum is flexibel en soms wispelturig

Correctie (19 april 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond Ard Steur waar het Ad Steur moest zijn.