Kabinet staakt financiële steun voor verduurzaming huurwoningen

Het budget voor 2019 is nu al overtekend, maakte minister Ollongren vrijdag bekend. De regeling gaat vanaf 1 juli dicht.

Vloerisolatie.
Vloerisolatie. Foto Istock

Een financiële regeling om sociale huurwoningen te verduurzamen is zo populair dat ze tijdelijk wordt stopgezet. Dat meldde minister Kajsa Ollongen (Binnenlandse Zaken, D66) vrijdag in een Kamerbrief. Verhuurders konden sinds begin dit jaar een korting aanvragen op de verhuurdersheffing om woningen energiezuiniger te maken. De regeling was in 2017 afgesproken in het regeerakkoord.

In 2019 zou maximaal 78 miljoen euro beschikbaar komen voor de regeling. Inmiddels hebben verhuurders al voor 94 miljoen euro aanvragen ingediend. Ollongren noemt dat „een goed teken” maar besluit toch om de overtekende regeling op 1 juli te sluiten voor de rest van het jaar. Extra aanvragen die verhuurders dit voorjaar nog indienen, zal de minister nog wel toekennen.

Tot en met 1 april zijn voor meer dan 23.000 sociale huurwoningen aanvragen ingediend. De regeling is vooral bedoeld voor woningcorporaties. Ze krijgen de korting als hun woningen door de renovatie minimaal energielabel B krijgen, en drie label-stappen duurzamer worden.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, reageerde dat de regering beter zou kunnen besluiten meer budget beschikbaar te stellen voor de succesvolle regeling.

In 2020 is opnieuw 78 miljoen euro beschikbaar. Daarna sluit de regeling een heel jaar, waarna in 2022 opnieuw 104 miljoen euro verdeeld zal worden.