CoolCat maakt doorstart in de familie

Detailhandel Kledingketen CoolCat gaat na het bankroet door onder de vorige eigenaar: modeondernemer en oprichter Roland Kahn.

CoolCat zou een maand geleden zijn omgevallen nadat „een bank het vertrouwen opzegde”, aldus een woordvoerder.
CoolCat zou een maand geleden zijn omgevallen nadat „een bank het vertrouwen opzegde”, aldus een woordvoerder. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Voor modeondernemer Roland Kahn was het faillissement van CoolCat een grote teleurstelling. Een kledingketen specifiek voor jongeren, daar droomde hij als tiener al van, vertelde hij ooit aan Trouw. CoolCat vormde het fundament van zijn latere mode-imperium. Het is „zijn kindje”, zei een bekende van de zakenman onlangs.

Exact een maand nadat het faillissement werd uitgesproken, gaat de 66-jarige Kahn het nogmaals proberen. CoolCat maakt een doorstart onder Retail Beheer BV, werd donderdag bekend. Retail Beheer is tevens eigenaar van kledingketen America Today en is, via een heel netwerk van vennootschappen, terug te voeren op Kahn.

Hoeveel van de tachtig winkels na de doorstart open zullen blijven, moet volgens een woordvoerder van Retail Beheer de komende twee tot drie weken blijken. Op dit moment wordt nog druk onderhandeld met de verhuurders van de panden. Voorlopig blijven alle filialen tot 1 mei open om oude voorraden te verkopen. De winkels van CoolCat in België, Luxemburg en Frankrijk zijn niet bij de doorstart betrokken.

Formeel is het overigens niet Kahn die CoolCat doorstart, meldt een woordvoerder van Retail Beheer. De vennootschap die de keten nu koopt, is volgens hem in handen van de drie kinderen van Kahn en de vier kinderen van directeur Jaco Scheffers. Begin vorig jaar zei Kahn al dat hij zijn imperium de komende jaren stukje bij beetje wilde overdragen aan zijn kinderen. Hij zou dan kunnen opschuiven naar een adviserende rol. „Dan word ik met een mooi woord consigliere”, zei hij destijds tegen RTL.

Lees ook het profiel dat NRC in 2016 over Kahn schreef: Onuitstaanbaar, provocerend en uiterst charmant.

Naast CoolCat en America Today zijn de families Kahn en Scheffers via een andere bv ook eigenaar van ondergoedmerk Sapph en kledingketen MS Mode. Die ging onder hun gezag eveneens failliet, waarna ze het bedrijf in 2016 doorstartten. Inmiddels draait MS, net als America Today, relatief goed, zei een woordvoerder eerder. Sapph maakte een kleine winst.

Springlevend

Dat de families Kahn en Scheffers via een doorstart eigenaar worden van een bedrijf dat ze eerder zelf al in handen hadden, is volgens de woordvoerder van de kopers „absoluut” geen manier om goedkoop van personeel, huurcontracten of schulden af te komen. Daarvoor hebben de eigenaren „andere methodes”, zegt hij. De afgelopen tijd is meermaals geprobeerd om „de operatie aan te pakken” in een poging de resultaten van CoolCat te verbeteren. „Dat heeft niet uitgepakt zoals ze wilden.”

Het waren ook niet de eigenaren die aanstuurden op een faillissement van CoolCat, aldus de woordvoerder. Dat de keten omviel was omdat ze „geconfronteerd werd met een bank die het vertrouwen opzegde”. Verschillende partijen hebben volgens hem daarna een bod uitgebracht op CoolCat. „Dat van ons was kennelijk het beste.”

Hoe de eigenaren CoolCat weer rendabel willen maken, valt volgens de woordvoerder nog niet te zeggen zolang de gesprekken met de verhuurders nog lopen. Duidelijk is in elk geval dat de keten zich op verkoop via internet blijft storten, zegt directeur Jaco Scheffers van Retail Beheer in een reactie. Online is het merk volgens hem „nog steeds springlevend”.

Correctie (23 april): In een eerdere versie van dit artikel werd gemeld dat Roland Kahn kledingketen America Today in 1989 oprichtte. Dat is onjuist: Kahn kocht het bedrijf in 2006.