Brieven

Brieven 19/4/2019

Drukwerk

Troep door brievenbus

Wie kent er mensen die ‘de bewoner(s) van’ heten? Ik niet! Maar tot mijn verbazing ontvang ik sinds een aantal maanden op deze manier geadresseerde reclamepost in mijn brievenbus. Deze folders en flyers komen ondanks reclamewerende stickers en het Postfilter binnen. Bij Postfilter kun je je op naam afmelden voor ongeadresseerde post, maar het is onmogelijk post te weren dat geadresseerd is aan ‘de bewoner(s) van’. Organisaties als de BankGiroLoterij, de Postcodeloterij en de Vriendenloterij lijken deze manier nu verhevigd toe te passen, niet toevallig sinds de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming. In vele Europese landen zijn er regelingen die ongewenste reclame uit de brievenbus houden.

Het is ook hier een recht om niet gehinderd te worden door reclame in de brievenbus. Het stiekem reclame sturen naar ‘de bewoners van’ moet daarom worden verboden. De aanpak valt niet onder te brengen in de Code Verspreiding Reclamedrukwerk, of te regelen via Postfilter, omdat er geen sprake is van een bestaande naam. Het zou goed zijn een wettelijk verbod in te stellen op deze sluiproute voor ongeadresseerde post. Dat verbod kan geregeld worden in de Postwet, of via een Algemene Maatregel van Bestuur. Postbezorgers hebben nu het recht noch de plicht om dit soort semi-ongeadresseerde reclame te weigeren. Uit concurrentieoverwegingen moet zo’n regeling voor alle verspreiders gelden.

Notre-Dame

Christo, hesjes en kerk

Na de uitslaande brand in de Notre-Dame van afgelopen maandagavond, en na de opmerking van president Emmanuel Macron over de herbouw van de kathedraal, ontstaat direct de discussie over hoelang deze restauratie zal gaan duren (‘We gaan haar herbouwen, met zijn allen’, 17/4).

Experts schatten dat de reparatiewerkzaamheden minimaal tien jaar zullen duren. Macron mikt op vijf jaar, omdat Parijs over vijf jaar de Olympische Spelen organiseert. Om die vijf jaar zeker te kunnen halen, adviseer ik de Franse president Macron en de stad Parijs om kunstenaar Christo in plaats van de Arc de Triomphe de Notre-Dame in te laten pakken (Christo gaat in 2020 Arc de Triomphe inpakken, 4/4). Als Christo de kerk goed genoeg inpakt, kan er dag en nacht – ongeacht de weersomstandigheden – in ploegendienst gewerkt worden aan het herstel. Hopelijk zijn er voldoende vakmensen voor meerdere ploegen. Zo niet, dan kan er misschien een beroep worden gedaan op een groep mensen in gele hesjes, waar Frankrijk er momenteel genoeg van heeft. Vive la France!

FNV

Loon naar werken

Ik had niet verwacht het ooit (gedeeltelijk) eens te zijn met het FNV. Maar hun pleidooi om het minimumloon te verhogen, verdient serieuze overweging (FNV wil minimumloon fors verhogen. Goed idee?, 15/4). De inkomensverschillen in Nederland zijn al te lang te groot. Van een belastinghervorming komt vooralsnog niets terecht en werkgevers vergeten dat het hun medewerkers zijn die voor de goede resultaten zorgen, resultaten waar diezelfde werkgevers dan weer mee pronken. De aandeelhouders komen niets tekort; de werknemers met lage inkomens wel. Het initiatief van het FNV om minimumlonen te verhogen, verdient onze steun.

Oikofobie

Waak voor verkettering

In Nederland bestaat in bepaalde kringen een sterke behoefte om de eigen cultuur af te breken (Wat zeggen de feiten over de Nederlandse slavenhandel?, 12/4). Men noemde het tot voor kort het ‘weg-met-ons-isme’. Thierry Baudet noemt dat ‘oikofobie’. De behoefte om alles wat Nederlands is te kleineren, roept een tegenreactie op. Dat hebben we bij de laatste verkiezingen met de winst voor Baudet ondervonden. De oikofobie is een gevaar voor de democratie. Maar de valse geschiedschrijving over de slavernij is een vorm van fake news. Het moet mogelijk blijven de onjuistheden recht te zetten zonder verketterd te worden. Het is gek dat het VOC-café in de Schreierstoren zijn naam moet veranderen wegens bedreigingen.