Bladenmarkt

Rechter verklaart drukkerij Roto Smeets nu ook failliet, bedrijf kijkt naar doorstart

Roto Smeets in Deventer.
Roto Smeets in Deventer. Foto Vincent Jannink/ANP

Drukkerij Roto Smeets is donderdag failliet verklaard door de rechter. Het bedrijf, dat eigendom is van Circle Media Group (CMG), drukt onder meer tijdschriften als Donald Duck, Voetbal International, Elsevier en Libelle. Het verschijnen van die bladen komt vooralsnog niet in gevaar.

Roto Smeets heeft al jaren te kampen met teruglopende oplages van tijdschriften en digitalisering van veel drukwerk. Er was daardoor sprake van overcapaciteit. Het personeelsbestand werd al teruggebracht van 2.000 begin deze eeuw naar 800 nu. De drukkerij heeft nog drie vestigingen: in Deventer, Doetinchem en Weert.

Sinds 2017 is Roto Smeets onderdeel van CMG, een internationaal concern met drukkerijen in tien Europese landen. Met het concern als geheel gaat het slecht. Een Belgische drukkerij sloot begin dit jaar de deuren, in enkele andere landen zijn er betaalproblemen.

Roto Smeets hoopte via een reorganisatie opnieuw te snijden in de kosten. Volgens het bedrijf wilden de banken daar niet aan meewerken. Krediet om transitievergoedingen te betalen aan medewerkers werd niet verstrekt, waardoor de drukker alsnog versneld het faillissement aanvroeg. De drukkerij kijkt naar een mogelijke doorstart in afgeslankte versie. Ook sprak de curator donderdag met mogelijke overnamekandidaten. (NRC)