Afpersers dreigen in België met vergiftigen voedselwaren

Onder meer koekjesbedrijf Jules Destrooper en ijsjesmaker IJsboerke ontvingen dreigbrieven met daarin een wit poeder. De afpersers eisen drie ton in bitcoins.

De koekjesfabriek van Jules Destrooper in het Belgische Lo.
De koekjesfabriek van Jules Destrooper in het Belgische Lo. Foto Wouter Van Vooren

De Belgische justitie is een onderzoek begonnen naar de afpersing van meerdere voedingsmiddelenfabrikanten. Verschillende bedrijven ontvingen de afgelopen weken anonieme poederbrieven met het dreigement dat ze 300.000 euro moeten betalen omdat hun producten anders worden vergiftigd. Dat schrijft het Belgische dagblad De Standaard vrijdag.

Het gaat onder meer om twee Belgische bedrijven, koekjesmaker Jules Destrooper en ijsjesmaker IJsboerke. Ook twee Italiaanse firma’s ontvingen brieven, namelijk koffieproducent Lavazza en chocolatier Ferrero.

De schrijvers doen zich in de brieven voor als zakenmannen die eisen dat drie ton in bitcoins wordt overgemaakt. Gebeurt dat voor 20 mei niet, dan zullen voedselwaren worden vergiftigd met oleandrin, zo dreigen de schrijvers. Het giftige oleandrin is een middel dat een hartverlamming kan veroorzaken. “Het gif is erg efficiënt”, schrijven de afpersers. In de brieven die de bedrijven ontvingen was oleandrin bijgevoegd, zo bleek uit politieonderzoek.

De brieven gingen naar meerdere bedrijven in Europa, maar zijn allemaal vanuit België verstuurd, aldus de Belgische justitie tegen nieuwssite Het Laatste Nieuws. Het is onduidelijk of er al verdachten in beeld zijn. Jules Destrooper wilde in Belgische media als enige bedrijf ingaan op de dreigementen, volgens het koekjesbedrijf zijn hun producten „perfect in orde”.