Arcen heeft de eerste zomerse dag van het jaar, goed paasweekend op komst

De eerste lokale zomerdag is een voorschot op het weekend. Tot en met maandag zijn blauwe luchten en hoge temperaturen voorspeld.

Nederland maakt zich op voor een zonnig paasweekend.
Nederland maakt zich op voor een zonnig paasweekend. Foto Remko de Waal/ANP

Door het hele land straalt de zon vrijdag uitbundig, maar het Limburgse Arcen heeft de primeur. Om 15.00 steeg de temperatuur daar naar 25,2 graden. Daarmee is de eerste lokale zomerdag een feit, meldt Weeronline.

Voor zo’n lokale zomerse dag moet op een officieel weerstation 25 graden of meer gemeten worden. Pas als het kwik in De Bilt voorbij die grens kruipt, geldt het als een landelijke zomerdag. Vermoedelijk staat dat dit weekend te gebeuren. Voor Pasen en de dagen eromheen is bijzonder mooi weer voorspeld. Zaterdag en zondag staan in het teken van blauwe luchten en hoge temperaturen. In Brabant en Limburg kan het zelfs 26 graden worden. Maandag drijven de eerste wolken over het land heen, maar ook dan liggen de temperaturen tussen grofweg 20 en 25 graden.

Grote drukte met buitenlandse toeristen op Goede Vrijdag bij de molens van de Zaanse Schans. Foto Bert Verhoeff

Veel toeristen

Mede door het mooie weer zal het in sommige delen van Nederland extra druk worden. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen verwacht dat dit weekend rond de miljoen toeristen naar Nederland komen. Dat zijn er 150.000 meer dan vorig jaar. De bezoekers komen vooral uit buurlanden België en Duitsland.

Die drukte liet zich vrijdag al gelden. ANWB meldde dat er rond 14.30 uur al 550 kilometer file stond op de Nederlandse wegen. Dat is bijna drie keer zo veel als de hele Goede Vrijdag vorig jaar. Het betreft volgens ANP vooral vakantie- en recreatieverkeer.

De eerste lokale zomerse dag in Arcen is vroeg vergeleken met voorgaande jaren. Gemiddeld vindt zo’n dag pas plaats op 9 mei, al gebeurt het vaker dat de temperatuur in april al de 25 graden bereikt. Vorig jaar was de primeur op 18 april. Dat was het begin van een lange droge periode.