Amersfoort, de ideale bestemming

De Toerist Steeds meer buitenlandse toeristen bezoeken Nederland, in 2018 ruim 19 miljoen. Wie zijn het?

Suzanne Holvoet en Johan De Coninck uit Vlaanderen.
Suzanne Holvoet en Johan De Coninck uit Vlaanderen. Pepijn Keppel

‘Als je de grens passeert zie je het meteen: het is in Nederland groener en weidser dan in Vlaanderen”, zegt Suzanne Holvoet (65). Ze is samen met haar man, Johan De Coninck (61), vier dagen op vakantie in de omgeving van Amersfoort. Volgens De Coninck een ideale streek om wandelingen te maken met hun hond. „Die is dertien jaar oud en heel snel moe. Ze ligt nu te slapen in de auto, dan kunnen wij rustig in de stad rondkijken. Inmiddels kunnen wij verder lopen dan de hond, zo erg is het.”

De Coninck werkt in de bouw, Holvoet is met pensioen. Heerlijk vindt ze dat. Eindelijk de tijd om andere dingen te doen. Het is nog even wachten tot haar man ook met pensioen kan. „Dan willen we verre reizen maken. Nu blijven onze uitstapjes beperkt tot Frankrijk en Nederland.” Want waar De Coninck en Holvoet ook gaan, de hond moet altijd mee. „Je stopt een dertienjarige hond niet meer in het vliegtuig”, zegt De Coninck. Holvoet: „En te lang in de auto is ook geen optie. Dan wordt ze te stram.”

Je stopt een dertienjarige hond niet meer in het vliegtuig

Dus werd het vier dagen in de omgeving van Amersfoort – voor het Vlaamse stel een droombestemming. Voor vertrek hadden ze van hun kinderen een cadeaubon gekregen voor een activiteit in de omgeving. „We kunnen daarmee een dagje in een speciale auto rijden, een Audi RS8 of Hummer”, zegt De Coninck. „Maar we hebben besloten een dag met een oude Citroën de weg op te gaan.” Holvoet: „We houden eigenlijk helemaal niet zo van auto’s.”

De oranje vlaggetjes aan de winkelpanden en het oranje gebak in de etalages van de banketbakker kondigen het bezoek van de koninklijke familie aan, volgende week. Dan is het stel alweer huiswaarts gekeerd. Jammer, vindt Holvoet. „Ik had Koningsdag wel eens in het echt willen meemaken. We kijken altijd de live-uitzending op televisie. Ja, dat wordt ook in België uitgezonden.”

„Wij zijn geen chauvinisten”, zegt Holvoet. „Nederland ademt een andere sfeer. Het is hier gezelliger.” De Coninck: „Bijna elke stad in Nederland heeft groen en water. België is volgebouwd. ”