Amerikaans stel krijgt levenslang voor martelen twaalf van hun kinderen

De kinderen van het echtpaar waren tussen de 2 en 29 jaar oud toen de misstanden ontdekt werden. De zaak kwam aan het licht toen een dochter wegvluchtte en de politie belde.

De rechtbank in Californië waar het echtpaar vrijdag zijn straf hoorde.
De rechtbank in Californië waar het echtpaar vrijdag zijn straf hoorde. Foto AP

Een Amerikaans stel uit de staat Californië heeft vrijdag levenslang gekregen voor het martelen en verwaarlozen van twaalf van hun dertien kinderen. De misstanden werden vorig jaar ontdekt toen een destijds zeventienjarige dochter uit het huis ontsnapte en de politie belde.

De kinderen waren op het moment dat ze gevonden werden tussen de 2 en 29 jaar oud. In februari bekende het echtpaar al schuld. De 57-jarige David Turpin en de 50-jarige Louise kunnen na 25 jaar in aanmerking komen voor voorwaardelijke vrijlating, meldt persbureau AP.

Het gezin woonde in Perris, een voorstad van Los Angeles. Toen de politie het huis van de Turpins vorig jaar binnenviel, trof ze veel van de kinderen ondervoed en verzwakt aan. Een 22-jarige zoon was vastgebonden aan bed. Het echtpaar bleek hun kinderen uit te hongeren, in kooien te stoppen en vast te ketenen aan bed. Ze kregen een keer per dag te eten en mochten eens per jaar douchen. Als ze niet luisterden, werden ze geslagen.

Het huis was ernstig vervuild en stonk naar uitwerpselen. Volgens The New York Times zijn twee van de dochters zo ernstig mishandeld dat ze geen kinderen meer kunnen krijgen. Een van de kinderen, een kleuter, werd niet misbruikt.

Kinderen spreken

Voorafgaand aan het vonnis spraken sommige van de kinderen voor het eerst in het openbaar over wat ze hadden meegemaakt. „Mijn ouders hebben me mijn leven ontnomen”, zei een dochter. „Maar nu neem ik het terug.” Een van de kinderen vroeg om een minder zware straf omdat het ervan overtuigd was dat zijn ouders hen wilden beschermen.

De moeder sprak vrijdag ook. „Ik heb spijt van alles wat ik mijn kinderen heb aangedaan”, zei ze. „Ik hou ontzettend veel van ze.”