22 jaar celstraf voor gewelddadige moord op peuter in Hengelo

De straf tegen Maick S. die in 2017 een peuter van veertien maanden oud zwaar mishandelde en amfetamine toediende, is fors hoger dan de eis van het OM.

Een cipier controleert een van de cellen in een penitentiaire inrichting.
Een cipier controleert een van de cellen in een penitentiaire inrichting. Foto Marco de Swart/ANP

Een 33-jarige man uit Hengelo is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar voor de fatale mishandeling van een veertien maanden oude peuter. De straf is fors hoger dan de eis van veertien jaar. Het OM achtte doodslag bewezen, maar volgens de rechtbank in Almelo is er genoeg bewijs dat Maick S. het kind van zijn vriendin in oktober 2017 heeft vermoord.

De rechtbank rekende het S. ernstig aan dat hij het weerloze kind in haar eigen kamer zwaar mishandelde en amfetamine toediende. Haar moeder lag toen te slapen. S. was volgens de rechtbank uit op de peuter en handelde bewust. Pas de ochtend erna belde hij de hulpdiensten. De peuter had zoveel letsel aan organen, hersenen en botten dat de precieze doodsoorzaak en tijd van overlijden niet meer konden worden vastgesteld.

De moeder van het meisje, Sarinda van E., is door de rechtbank vrijgesproken. Het OM had achttien maanden celstraf geëist voor het “in hulpeloze toestand achterlaten” van haar kind. De rechtbank stelde echter dat er geen bewijs is dat de 23-jarige vrouw die nacht wakker was en haar dus bewust nalatig was geweest.

Van E. en S. zeiden geen verklaring te hebben voor het letsel van het meisje.

Motief onbekend

S. was twee maanden voor de fatale nacht bij Van E. ingetrokken. De biologische vader van de peuter merkte daarna al letsel op. S. was een bekende van de politie en gebruikte in de periode van de moord veel drugs volgens het OM. Hij legde wisselende verklaringen af over zijn aan- en afwezigheid in het appartement van zijn vriendin op de fatale nacht, en over hoe hij de peuter zou hebben aangetroffen.

Over het motief van de moord heeft hij geen verklaring afgegeven, waardoor de nabestaanden “met de waarom-vraag verder moeten leven”, aldus de uitspraak. S. moet de vader en de oma van het slachtoffer ook 84.000 euro aan schadevergoedingen betalen.