Vrij zijn is… supersnel puzzelen

Vrij en fotograaf laten zien hoe we uit de sleur breken.

De eerste warme zondag van het jaar, heel Roelofarendsveen zit in een sloepje of op de fiets. In een geblindeerde evenementenhal zit de top van de Nederlandse puzzelaars. Op 9 april wordt voor de negende keer het NK Legpuzzelen gehouden. 62 teams, waaronder de Dijkse stukken, de Puzzelpoezen en Past Precies, zitten aan een tafeltje van 80 x 120 cm. Veel publiek. Veel vrouwen, van jong tot oud. En voor de verkoop: stapels met studio Jan van Haasteren-puzzels, met kluwens komische figuren die in noodlottige situaties verstrikt zijn, van een overvol zwembad tot de vakantiebeurs.

De Hokladies uit Schipluiden doen voor het eerst mee. Ze kennen elkaar via hun mannen. Sinds hun tienertijd komen die samen in een ‘hok’, in de volksmond een zuipkeet, in het Westland belangrijk cultureel erfgoed. Puzzelend laborante Kirsten Paalvast (24) wist de dames enthousiast te krijgen voor het NK. Na een jaar los en vast trainen – Desirée van Winden (lerares, 27): „Het moet wel leuk blijven” - zijn ze er klaar voor.

Organisator René van der Zwet houdt een welkomstpraatje. Het puzzelen groeit explosief. Van zes voorrondes in 2018 gingen ze dit jaar naar twaalf. Ook het aantal deelnemers (2.100) is bijna verdubbeld. Na het zingen van het Wilhelmus, het is per slot van rekening een NK, wordt de puzzel onthuld. Aan de tafels wordt krantenpapier van de doos gerukt. Een puzzel over… het NK legpuzzelen. In een bomvol puzzellokaal vliegt de deur open. Een windhoos. Een man aan een paraplu en een jongetje met vlieger waaien naar binnen. Talloze puzzelstukjes wervelen in de rondte.

Nee! Het laatste stukje is kwijt. Koortsachtig kruipen de dames over de grond

De timer loopt. Rianne de Graaf (medewerker meldkamer, 28) legt de hoekjes en randjes, van Winden doet de octopus die in elke Van Haasteren verstopt zit en Esmée Verhoeks (psycholoog, 23) de ‘projectjes’, van een rood gordijn met een zanger ervoor tot een puzzelende scoutinggroep.

09:51: de rand is bijna af. De temperatuur loopt op. Terwijl de puzzelaars zich in het zweet werken, kijkt het publiek gespannen mee.

De puzzelteams kennen diverse methodes, een werkt van boven naar beneden, sommige met een sorteerder. Leesbrillen, gebogen nekken, rode wangen. En meezingen met hits als ‘Het duurt te lang’.

57:50: bij het tafeltje van Team Puzzelgekte 1 hangt veel pers. Nee! Het laatste stukje is kwijt. Koortsachtig kruipen de dames over de grond.

58:42: gevonden! Team Puzzelgekte 1 juicht. Duizend stukjes, binnen het uur. De Hokladies kijken niet op of om. Ze moeten door.

01:36:00: Ook de Hokladies zijn klaar. Ze gaan als 35e naar huis. De Graaf: „Wat een opluchting.” Meteen: „We gaan ons volgend jaar weer inschrijven.”