Veertien doden bij kaping bus door separatisten Zuid-Pakistan

De daders zouden de identiteit van alle passagiers hebben gecontroleerd, waarna zij hun slachtoffers uitkozen.

Een file in Karachi, waar de bus vertrok.
Een file in Karachi, waar de bus vertrok. Foto Akhtar Soomro/Reuters

Bij een buskaping in het zuidwesten van Pakistan zijn donderdag veertien mensen doodgeschoten. Dat meldt persbureau AFP op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de provincie Beloetsjistan. De extremistische groepering BRAS, die strijdt voor onafhankelijkheid van Beloetsjistan, heeft de aanslag opgeëist. Volgens BRAS werkten alle slachtoffers voor de Pakistaanse marine of kustwacht.

De bus was onderweg van Karachi naar Gawadar, waar een marinebasis gevestigd is. Het voertuig werd tegengehouden door minstens vijftien gewapende mannen in paramilitaire uniformen. Volgens overlevenden controleerden zij de identiteit van alle passagiers, waarna zij hun slachtoffers uitkozen.

Over de identiteit van de doden is nog weinig bekend. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat zeker twee slachtoffers bij de marine of kustwacht werkten. De slachtoffers zouden verder allemaal niet uit Beloetsjistan afkomstig zijn.

BRAS wil onafhankelijkheid

De daders hielden volgens de Pakistaanse krant Dawn meerdere bussen tegen, vijf of zes in totaal. De slachtoffers zouden allemaal in dezelfde bus hebben gezeten, waar ruim dertig passagiers in zaten. Zeker twee passagiers worden momenteel verzorgd in het ziekenhuis.

De minister van Binnenlandse Zaken van Beloetsjistan Mir Zia Langov spreekt over „een vreselijke aanslag”. Hij stelt dat de daders „niet gespaard zullen worden”. In Beloetsjistan vinden vaker aanslagen plaats, in de provincie zijn radicaal-islamitische en separatistische groeperingen actief.

Eind 2018 gingen drie separatistische bewegingen in Beloetsjistan samen verder als BRAS. De terroristische groepering strijdt voor onafhankelijkheid van de regio en zegt aanslagen uit te voeren op het Pakistaanse leger en groepen die Chinese belangen in de regio behartigen.

De aanslag vond plaats in de buurt van het stadje Buzi Top.