Tv- en filmregisseur Pieter Verhoeff (81) overleden

Verhoeff was de eerste regisseur van Jiskefet en kreeg Gouden Kalveren voor zijn films Het teken van het beest (1980) en Van geluk gesproken (1987).

Pieter Verhoeff in 2017.
Pieter Verhoeff in 2017. Foto Merlijn Doomernik

Regisseur Pieter Verhoeff is woensdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het ANP gemeld. Hij was al enige tijd ziek, volgens het persbureau. Verhoeff brak door met de film Het teken van het beest (1980), waarvoor hij een Gouden Kalf ontving voor beste speelfilm. Ook was hij de regisseur van de eerste twee seizoenen van het komische tv-programma Jiskefet, waarvan hij ook de titel bedacht. Hij maakte tientallen documentaires.

Verhoeff werd geboren in het Friese Lemmer. Enkele van zijn eerste films, naast Het teken van het beest ook De dream (1985) en Nynke (2001) speelden zich ook in Friesland af. Jiskefet is bovendien een Fries woord, voor ‘vuilnisbak’.

Een van zijn recentere films is De brief voor de koning (2008), een verfilming van het boek van Tonke Dragt. Verhoeff regisseerde daarnaast vanaf 2007 afleveringen van het humoristische radioprogramma Radio Bergeijk van de VPRO.

Twee films op NFF

In 2017 waren nog twee films van Verhoeff te zien op het Nederlands Film Festival: Tokyo Trial, over het tribunaal wegens oorlogsmisdaden tegen Japan vanuit het perspectief van een Nederlandse rechter, en een documentaire over Herman Koch, Echt Herman Koch. Tokyo Trial was al vanaf december 2016 te zien op Netflix en werd genomineerd voor een Emmy voor beste tv-film/miniserie.

Lees ons interview met Pieter Verhoeff uit 2017: ‘Ik heb mijn intuïtie altijd gevolgd’

Zijn tweede Gouden Kalf in 1988 ontving Verhoeff voor beste regie van de film Van geluk gesproken (1987). Marijke Veugelers (beste actrice)
Michiel Romeyn (beste acteur) kregen ook een Gouden Kalf voor hun aandeel. In 1988 was Verhoeff te gast in het eerste seizoen van het programma Zomergasten.