Streamingdienst

Netflix haalt flink meer abonnees binnen maar weet die groei niet vast te houden

Nooit eerder heeft Netflix zo veel nieuwe abonnees mogen bijschrijven als in de eerste drie maanden van dit jaar, maar de vooruitzichten stellen teleur. Van januari tot maart 2019 kwamen er 9,6 miljoen klanten bij, bleek woensdag uit nieuwe cijfers, maar voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf nog maar een groei van 5 miljoen klanten. Dat zijn er 900.000 minder dan in dezelfde periode in 2018, en bovendien minder dan analisten hadden voorspeld. Netflix groeide ondanks een aanzienlijke prijsverhoging in de Verenigde Staten (van 11 naar 13 dollar per maand) en komende nieuwe streamingdiensten van Disney en Apple. Het bedrijf heeft 149 miljoen betalende abonnees, goed voor 4,5 miljard dollar (4 miljard euro) omzet en 584 miljoen dollar brutowinst. Een verklaring voor de relatief teleurstellende groeiverwachting voor het tweede kwartaal gaf Netflix niet. De invloed van de prijsverhogingen is volgens Netflix klein: op de korte termijn kunnen misschien wat abonnees afhaken, stelt het bedrijf, maar op de langere termijn zal de groei geen last hebben van de hogere kosten. (NRC)