Stemming in Europees Parlement over WW-export uitgesteld

Nederland is tegen voorgestelde EU-regels, die werknemers het recht geven hun uitkering zes maanden mee te nemen naar een ander land. Nu is dat nog drie maanden.

Een tomatenkweker in het Westland. In dat gebied zijn veel arbeidsmigranten werkzaam.
Een tomatenkweker in het Westland. In dat gebied zijn veel arbeidsmigranten werkzaam. Foto Jerry Lampen/ANP

Het Europees Parlement stemt deze donderdag niet over EU-regels voor de export van werkloosheidsuitkeringen door arbeidsmigranten. De stemming werd uitgesteld na een verzoek van onder anderen Nederlandse parlementariërs, meldt persbureau ANP. Het parlement zal zich nu pas na de Europese verkiezingen van volgende maand weer over de kwestie buigen.

Uitstel was precies de wens van Nederland, een van de tegenstanders van de nieuwe regelgeving. Nederland hoopt dat er nu extra tijd is om de regels alsnog aan te passen.

Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) hoopt dat het nieuwe parlement na de verkiezingen „aan de slag gaat om secuur en zonder haast te zoeken naar een voorstel dat wel in balans is.” Dat is „in het belang van alle Europeanen die grensoverschrijdend actief zijn”, zegt hij tegen ANP.

De belangrijkste bepaling in de nieuwe regels is dat werknemers in de EU die recht hebben op een WW-uitkering, deze zes maanden lang mogen meenemen naar een ander land. Nu is dat nog drie maanden. De Tweede Kamer vreest misbruik, door bijvoorbeeld Polen die kort in Nederland komen werken en vervolgens met hun uitkering terug gaan naar hun eigen land.

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) heeft berekend dat bij de huidige aantallen arbeidsmigranten de nieuwe regels 32 miljoen euro per jaar zouden kosten. Voor 2019 worden de totale uitgaven voor de WW geschat op 3.600 miljoen euro.

Akkoord geblokkeerd

Nederland was vorige maand ook een van de landen die een akkoord tussen de 28 EU-staten over de regelgeving blokkeerden. Naast instemming in het Europees Parlement is ook overeenstemming tussen de Europese landen een vereiste voor de uiteindelijke invoering voor de regels.

Lees ook: Nederland ongelukkig met deal over langer meenemen WW

Bijval kreeg Nederland van onder meer Duitsland, België en Luxemburg, maar ook van Polen en Hongarije. Die laatste twee landen zouden profiteren van de verlengde termijn voor de export van uitkeringen, maar ondervinden dan weer hinder van ándere bepalingen in het pakket regelgeving. Daar staat namelijk ook in dat bedrijven die een werknemer detacheren in een ander land, meer socialezekerheidspremies moeten gaan betalen.

De Tweede Kamer is ook bang dat er gefraudeerd wordt met de uitkeringen. Dat gebeurt nu al, onthulde Nieuwsuur vorig jaar. De impact van de fraude zou met de verlenging van de uitkeringstermijn groter worden. Polen en Hongarije zijn op hun beurt juist ook tegen de regels, omdat die hen verplichten strengere fraudecontroles in te voeren.