Remarque vertrekt als hoofdredacteur de Volkskrant

Remarque staat sinds de zomer van 2010 aan het hoofd van de redactie van de Volkskrant. Hij wordt per 1 september journalistiek directeur van de Persgroep.

Philippe Remarque
Philippe Remarque Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Philippe Remarque stopt per 1 september als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij wordt journalistiek directeur van de Persgroep, de uitgever van het dagblad, meldt de Volkskrant. Daarnaast wordt hij directeur-uitgever van de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Remarque sprak om 15.00 uur zijn redactie toe.

Een sollicitatiecommissie gaat op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur, in eerste instantie „in eigen kring”. Het streven is om aan het begin van de zomer de opvolger te benoemen.

Remarque (53) staat sinds de zomer van 2010 aan het hoofd van de Volkskrant-redactie. Hij werd de opvolger van de latere Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes. Remarque trad in 1996 in dienst bij het dagblad, nadat hij eerder vijf jaar voor De Telegraaf in Moskou had gezeten. Bij de Volkskrant werkte Remarque als politiek redacteur en als correspondent in Washington en Berlijn. In 2008 won hij voor zijn verslaggeving over de Amerikaanse verkiezingen een Tegel, de belangrijkste Nederlandse journalistieke prijs.

‘Ik sta redelijk dicht bij het einde’

Het vertrek van Remarque zat er al een tijdje aan te komen. Dat gaf hij vorige maand ook toe aan Villamedia, toen het journalistieke vakblad hem samen met afzwaaiend NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch interviewde. „Ik sta redelijk dicht bij het einde denk ik. Het is goed voor een krant als er af en toe een nieuwe hoofdredacteur is”, zei Remarque toen.

Remarque zegt zich als journalistiek directeur van de Persgroep en directeur-uitgever te willen focussen op digitalisering. „Ik heb gemerkt dat succes niet alleen van de redactie afhangt, maar juist ook van de uitgever.” Als hoofdredacteur lanceerde hij vorig jaar een nieuwe site, app en tableteditie.