Rechtszaken

Sanctie VS tegen Cuba: ruzie met bedrijven uit EU dreigt

De regering-Trump heeft woensdag een economische sanctie tegen Cuba fors aangescherpt. Vanaf 2 mei kunnen Amerikaanse staatsburgers van Cubaanse komaf buitenlandse bedrijven aanklagen die zakendoen op het sinds 1959 socialistisch bestuurde eiland. Deze aanklachten zullen gaan om het terugeisen van na de Cubaanse revolutie genationaliseerd privé-eigendom.

Het Amerikaanse besluit draait niet alleen de onder de vorige regering-Obama ingezette toenadering tussen Washington en Havana verder terug. Ze zal ook tot nieuwe spanningen leiden tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, zoals die al leven na de Amerikaanse sancties tegen Iran. Europese bedrijven actief in Cuba kunnen nu mikpunt worden van Amerikaanse rechtszaken. Onder hen bijvoorbeeld Spaanse hotelketens en de Franse drankmultinational Pernod-Ricard, die in een joint-venture met de Cubaanse staat het rummerk Havana Club exploiteert.

Het besluit werd aangekondigd op een datum die historisch beladen is in de Cubaans-Amerikaanse betrekkingen: op 17 april 1961 ondernam een door de CIA getraind legertje van Cubaanse ballingen een mislukte invasie in de Varkensbaai van Cuba. Het leger van Fidel Castro sloeg die invasie af.