PVV Zeeland zet voorzitter Van Dijk uit de fractie

Volgens de Zeeuwse afdeling van de partij heeft Peter van Dijk de afgelopen jaren „praktisch niets gedaan”.

De Goesenaar was voorzitter van de Statenfractie en zit namens de partij ook in de Eerste Kamer.
De Goesenaar was voorzitter van de Statenfractie en zit namens de partij ook in de Eerste Kamer. Foto Bart Maat/ANP

De PVV-fractie van de Provinciale Staten van Zeeland heeft het vertrouwen opgezegd in fractievoorzitter Peter van Dijk, zo meldt de partij donderdag. De partij wordt in de provincie per direct geleid door Vincent Bosch. De fractie verwijt Van Dijk onder meer de PVV Zeeland „eigenhandig af te breken” en de afgelopen jaren „praktisch niets te hebben gedaan”.

De Statenfracties en de PVV-fracties in Terneuzen en Tholen hebben het vertrouwen in Van Dijk opgezegd in een ‘Manifest van wantrouwen’. Zij spreken hun onvrede uit over zijn functioneren.

Van Dijk zou in april 2017 de fractiemedewerkster van de PVV zonder goede reden hebben gedwongen tot opstappen, zodat hij zijn vrouw kon aannemen. Ook zou hij duizenden euro’s uit het fractiebudget hebben geleend en zijn fractiegenoot Bosch met de dood hebben bedreigd. Bosch zou daarvan aangifte hebben gedaan. Van Dijk zou door de partij meermaals op zijn gedrag zijn aangesproken maar „geen tegenspraak dulden”.

De Goesenaar was voorzitter van de Statenfractie maar zit namens de partij ook in de Eerste Kamer. De afdeling verzoekt Van Dijk „met klem” zijn Statenzetel in te leveren en ook afstand te doen van zijn zetel in de Eerste Kamer. De partij heeft op landelijk niveau nog niet op de kwestie gereageerd en was niet bereikbaar voor commentaar. Van Dijk zelf zegt dat hij niet zomaar uit de PVV gezet kan worden.

Tegenover de Provinciale Zeeuwse Courant zegt Van Dijk zich absoluut niet in de aantijgingen te herkennen, hij spreekt van „reinste laster en smaad”. De partij verloor bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart twee van de vier zetels.