Paus herinnert Salvini aan het lijden van migranten

Kruisweg Op Goede Vrijdag herdenken christenen het lijden van Christus. Paus Franciscus heeft hierbij dit jaar de problemen van migranten centraal laten zetten.

Een beeld van de Kruisweg bij het Colosseum, twee jaar geleden.
Een beeld van de Kruisweg bij het Colosseum, twee jaar geleden. Foto GIORGIO ONORATI/EPA

De traditionele Kruisweg die de paus ieder jaar op Goede Vrijdag loopt, met het Colosseum als decor, zal dit jaar grotendeels gewijd zijn aan de ellende waarmee veel migranten te maken krijgen. Hiermee neemt paus Franciscus opnieuw stelling, tijdens een van de belangrijkste plechtigheden van de katholieke kerk, tegen het anti-migratiebeleid van het populistische kabinet in Rome.

Franciscus heeft een missiezuster, Eugenia Bonetti, uitgenodigd de zogeheten ‘meditaties’ tijdens de Kruisweg voor te bereiden. In de Kruisweg wordt, in veertien zogeheten staties, stilgestaan bij het lijdensverhaal van Christus. Bonetti zal aandacht vragen voor „nieuwe vormen van kruisiging’’, zo laat het Vaticaan weten: daklozen, jongeren zonder werk en zonder vooruitzichten, migranten die na zware ontberingen aan de rand van de samenleving moeten leven.

Paus Franciscus vraagt voortdurend aandacht voor het lot van migranten, zoals vijf jaar geleden in het Europees Parlement

Zij wil stilstaan bij de manier waarop mensensmokkelaars migranten aan elkaar doorverkopen, bij de afpersing waaraan ze worden blootgesteld, bij de prostitutie waartoe veel vrouwen worden gedwongen. In een wegwerpcultuur worden ook veel mensen als koopwaar of als afval behandeld, staat in het bericht hierover van het Vaticaan.

Nieuwe graven

Bij de laatste statie, die van de graflegging, zal het gaan over de ‘nieuwe graven’ voor veel migranten. De Sahara, waar de skeletten liggen van mensen die van dorst en honger zijn omgekomen. De Middellandse Zee, waarin duizenden migranten zijn verdronken – vorig jaar ruim 2.200, dit jaar al ruim 400. De meditaties worden afgesloten, zo meldt het Vaticaan, „met de hoop dat Jezus’ dood nationale en internationale leiders bewust maakt van hun rol in het verdedigen van ieder persoon.”

Tijdens de Kruisweg vrijdagavond zullen ook korte getuigenissen worden voorgelezen van vrouwen die vanuit Afrika naar Italië zijn gekomen en in de prostitutie terecht zijn gekomen, zo heeft zuster Eugenia in een presentatie in de perszaal van het Vaticaan verteld. Volgens de Italiaanse Huffington Post wil de paus een alternatief geluid laten horen voor de harde uithalen naar illegale migranten waarmee met name minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, leider van de anti-migratiepartij Lega, zich populair heeft gemaakt. Met deze Kruisweg, schrijft de site, „nemen Franciscus en zijn Kerk stelling tegen een beleid dat zij als onverenigbaar [met het geloof] beschouwen, dat van de ‘deuren dicht’ waarvan vooral de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini de heraut is.”