Oud-minister Dijsselbloem wordt nieuwe voorzitter OVV

De PvdA’er was minister van Financiën in het tweede kabinet Rutte. Op 1 mei treedt hij aan als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Dijsselbloem op het Binnenhof in Den Haag, in zijn periode als minister.
Dijsselbloem op het Binnenhof in Den Haag, in zijn periode als minister. Foto Martijn Beekman/ANP

Jeroen Dijsselbloem (53) wordt de nieuwe voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De ministerraad stemde donderdag in met zijn aantreden, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De voormalig PvdA-minister en Eurogroepvoorzitter volgt Tjibbe Joustra (68) per 1 mei op.

Dijsselbloem was minister van Financiën in het tweede kabinet-Rutte. Voorafgaand aan zijn ministerschap zat Dijsselbloem jarenlang namens de PvdA in de Tweede Kamer. Toen die partij ruim verloor tijdens de verkiezingen in 2017, verliet Dijsselbloem de Haagse politiek. Hij bleef wel aan als voorzitter van de Eurogroep, waarin de ministers van Financiën van de 19 eurolanden hun economisch en begrotingsbeleid afstemmen.

Joustra was sinds 2011 voorzitter van de OVV en gaf leiding aan verschillende grote onderzoeken. Zo boog de Onderzoeksraad zich de afgelopen tijd onder meer over de dossiers inzake de vermoorde Anne Faber, het dodelijke ongeluk met de Stint en de uit de hand gelopen vreugdevuren tijdens de afgelopen jaarwisseling in Den Haag.