‘Noord-Korea voert nieuwe wapentest uit’

Leider Kim Jong-un wil met de wapentest mogelijk zijn onvrede uiten over de vastgelopen vredesonderhandelingen met de VS.

Een man kijkt een uitzending over de Noord-Koreaanse wapentest.
Een man kijkt een uitzending over de Noord-Koreaanse wapentest. Foto Lee Jin-man/AP

Noord-Korea heeft een nieuw „tactisch geleid wapen” getest, meldden Noord-Koreaanse staatsmedia donderdag. Als de berichten kloppen, is het de eerste wapentest op het Koreaanse Schiereiland in een halfjaar tijd en de eerste sinds de mislukte topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in februari.

Internationale persbureaus zoals AP en Reuters hebben de wapentest nog niet kunnen verifiëren. Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia heeft Kim Jong-un persoonlijk toegezien op de test.

Staatsmedia verstrekten weinig details over de test, wat bij buitenlandse waarnemers tot speculatie leidde. AP schrijft dat het mogelijk om een test gaat met een nieuw soort „kruisvluchtwapen”. Deze raketten kunnen nucleair worden geladen en worden ingezet op korte afstanden. Het was waarschijnlijk geen lange- of middellangeafstandsraket en geen oefening met een nucleair wapen. Als Noord-Korea hiermee zou testen, zou dat verdere onderhandelingen met de Verenigde Staten ernstig kunnen schaden.

Amerikaanse media beschrijven de nieuwe wapentest als een manier voor het Noord-Koreaanse regime om onvrede te uiten over de vastgelopen nucleaire onderhandelingen met de Verenigde Staten. In een aparte verklaring eiste het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag dat Washington de onderhandelingen niet meer door Mike Pompeo laat uitvoeren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zich steeds zeer agressief opgesteld jegens het Noord-Koreaanse regime.

Het tweede topoverleg tussen Kim en Trump mislukte in februari in Hanoi. Noord-Korea wil dat de Verenigde Staten de sancties opheffen, voor het overgaat tot ‘denuclearisering’. De VS willen dat Noord-Korea zijn nucleaire wapens opgeeft vóór de sancties worden beëindigd.