Nederlandse diplomaten hebben een probleem als Rutte vertrekt

De Nederlandse diplomatie in de EU is wel erg afhankelijk van Mark Rutte. De minister weet niet of alternatieven voor de Stint wel veilig zijn. En het Binnenhof wordt door twee architecten onder handen genomen, gaat dat wel goed?

EGOÏSTISCH: Nederland ziet zichzelf graag als bruggenbouwer in de EU, maar diplomaten maken daar weinig van waar. Uit onderzoek van Clingendael blijkt dat er gebrek is aan ”empathie of solidariteit”, de inzet is “rigide” en Nederlandse diplomaten hebben een ”moraliserende houding” tegenover andere lidstaten. Ook Duitsland en Frankrijk stellen hun eigenbelang vaak voorop, maar die verpakken dat in een Europese agenda, waardoor het minder “egoïstisch” overkomt, zeggen betrokkenen in het onderzoek. Desondanks is de Nederlandse lobby best effectief, maar dat komt vooral door Mark Rutte. Die werd vorig jaar plotseling verliefd op Europa, en is een belangrijke schakel geworden in de EU. Als Rutte vertrekt, zal dat de Nederlandse positie zwaar aantasten, aldus Clingendael.

WEL/NIET VEILIG: Is het alternatief voor de Stint wel veilig? Veel kinderdagverblijven maken na het ongeval met de elektrische bolderkar, die van het ministerie van Infrastructuur niet meer de weg op mag, gebruik van een elektrische bakfiets. Maar naar de veiligheid van die bakfietsen is ook geen onderzoek gedaan, dus het ministerie weet niet of de e-bakfiets wel veilig is. Er gelden voor elektrische bakfietsen nauwelijks regels - je mag hetzelfde als op een normale fiets. Minister Cora van Nieuwenhuizen werkt daarom aan nieuwe wetgeving voor ’bijzondere bromfietsen’, waar ook de elektrische bakfiets onder valt. Bestuurders moeten een rijbewijs halen, en er komt een kenteken. Maar het kan nog wel twee jaar duren voordat die regels er zijn. Daarom wil het ministerie dat de Stint zo snel mogelijk terug de weg op gaat - maar dan wel met technische aanpassingen en extra regels.

TWEE KAPITEINS: Een nieuw hoofdstuk in de rel rond de verbouwing van het Binnenhof. Architect Pi de Bruijn wordt toch bij het project betrokken. De Bruijn ontwierp in de jaren 80 ook het huidige Tweede Kamergebouw en de Tweede Kamer wilde graag dat hij bij de renovatie betrokken zou worden. Kamerleden zijn niet blij met de architect die nu is aangesteld, Ellen van Loon. Ze vinden haar plannen te ambitieus - Van Loon wil bijvoorbeeld een tropische kantoortuin, terwijl de Kamer de verbouwing juist sober wil houden. Maar zij kan niet worden weggestuurd: haar contract is goed dichtgetimmerd. Het is nog maar de vaag of met de komst van De Bruijn de kou uit de lucht is. De Kamer maakt zich zorgen over ”twee kapiteins op één schip” van wie er vaak “één overboordslaat. Bovendien is nog helemaal niet bekend of De Bruijn het wel ziet zitten om met Van Loon samen te werken.

HELP ONS: Tussendoor even dit: wil jij ons helpen De Haagse Stemming nog beter te maken? Vul deze enquête in - het kost je ongeveer drie minuten.

GASKRAAN DICHT: Weer staan het ministerie van Economische Zaken en de NAM bij de Raad van State. Twee keer eerder besloot de hoogste bestuursrechter dat er minder gas mag worden gewonnen. Dezelfde groep burgers die deze zaken wonnen, vechten nu het gasbesluit van dit jaar aan. De onderbouwing is ook hetzelfde: het gevaar voor hun huizen en de bureaucratie waar burgers in belanden als ze hun woningen willen versterken. Tot nu toe ging de Raad van State daar dus in mee. De advocaat van het ministerie bracht hier tegenin dat er 740.000 banen op het spel staan. Bovendien wordt de gaswinning al snel teruggeschroefd, aldus de advocaat. Wordt de minister voor de derde keer teruggefloten door de hoogste bestuursrechter? Dat maakt de Raad van State over twaalf weken bekend.

BUITEN HET BINNENHOF: Een opmerkelijke overstap in de provincie. SGP-wethouder Sytse de Jong uit Staphorst stapt over naar Forum voor Democratie om gedeputeerde te worden in de provincie Overijssel. Daar onderhandelt FvD met PvdA, CDA, VVD en de ChristenUnie over een nieuw provinciebestuur. De kandidatenlijsten van Forum voor Democratie zijn krap en als de partij gaat besturen, moet ze op zoek naar andere mensen om gedeputeerde te worden. In Overijssel moet dat dus SGP’er De Jong worden. Die zegt zelf tegen De Stentor dat ”Goddelijke besturing van boven” hem naar FvD heeft geleid. Overigens leidde de aankondiging dat de PvdA in Overijssel met FvD onderhandelt tot veel kritiek op Twitter: ”Daarin hebben we écht alleen maar álles te verliezen. Doe. het. niet.” De PvdA in Flevoland sluit FvD ook niet uit.

QUOTE VAN DE DAG:

“Je wordt fractievoorzitter en je weet: er komt gezeik. Je weet alleen nog niet waarover.”

D66-fractievoorzitter Rob Jetten kijkt terug op de optredens rond zijn aanstelling, toen hij de bijnaam Robot Jetten kreeg.