‘Biostar’ is de titel van het debuutalbum van dj en producer TRACEY

Jen Kunesova

Interview

Muziek ‘die iets heeft van een ruimtereis’ op debuut album van Tom Ruijg

Interview TRACEY Als TRACEY bracht Tom Ruijg de laatste twee jaar prachtige sfeervolle synthesizerjams uit. Nu brengt hij zijn debuutalbum uit bij label Dial. En hij staat Paaszondag op het underground dance festival DGTL in Amsterdam.

Hij wil alleen over Ajax praten, zegt Ruijg. Geintje natuurlijk, dat zijn de zenuwen. Het is voor dj en producer Tom Ruijg (30) nog maar het tweede interview over zijn techno en ambient debuutalbum Biostar en zijn nieuwe artiestennaam ‘TRACEY’. Zijn behoefte aan muzikale verdieping en een nieuwe werkplek vol analoge machines leverde een prachtig album op met sfeervolle, met electro doorspekte tracks.

Die combineren het verhalende van de Britse muzikant Aphex Twin met de ruimtelijkheid van Skee Mask en de mystieke electro van Drexciya’s onderwaterwereld. Het zijn retro-futuristische nummers, maar passen goed bij het toonaangevende Duitse label Dial, de thuisbasis van Efdemin en Roman Flügel.

Synthesizers

„Elke dinsdag zit ik hier om tien uur,” zegt Ruijg, terwijl hij afdaalt naar de kelder van het Volkshotel in Amsterdam. Daar deelt hij sinds drie jaar een studio met Anton Pieete (Darling). Hij zet zijn koffie neer naast de grote mixtafel en een batterij aan synthesizers waar kenners hun lippen bij aflikken. Vroeger werkte Ruijg vooral met software en een sampler. De vierkwartsmaat was toen de basis voor zijn houseplaten.

„Wat ik eerst maakte was iets lichtvoetiger. Ik draaide regelmatig op leuke plekken, maar had geen voldaan gevoel als ik thuiskwam. Ik had het idee dat ik er nog niet was, muzikaal gezien.”

Als vijftienjarige ging hij voor het eerst naar hardcorefeesten. Twee jaar later begon hij zelf met draaien en op zijn negentiende stond hij op grote festivals als Awakenings en Mysteryland. Achteraf ging het misschien te snel, zegt hij. In 2015 ging hij terug naar de tekentafel en begon weer met werken. Zijn vrije dagen gebruikte hij om zich te verdiepen in machines en de geschiedenis van de elektronische muziek.

„Twee jaar was ik op zoek naar mijn geluid.” Hij liet zich uiteindelijk leiden door wat in de studio ontstond. „Ik begon vaak zonder beat, met een soort sfeer en effecten die dan gingen leven. Daar anticipeerde ik op met drums. Ik maak nu bijna niks meer met een vierkwartsmaat.” Het leidde tot prachtige sfeervolle synthesizerjams, met veel ruimte voor details en onverwachte effecten. Een track als CCLRT is energiek en drijvend dankzij de combinatie van een jachtige pulserende dikke baslijn en knisperend geritsel.

De studio is een inspirerende plek om te zitten, zegt hij over de kelder van het Volkshotel. „Tom Trago, Cinnaman en Jordan (van Juju & Jordash) zitten hier ook. Regelmatig loopt iemand naar binnen, die met een frisse blik zegt wat er niet goed is. Soms is het te gezellig, vooral op donderdagavond. Het nummer PHTCPHRK heb ik opgebouwd uit een loopje van een synthesizer van buurman Jordan.”

Hoes van TRACEY’s debuutalbum ‘Biostar’

Ruimtereis

De Berlijnse dj en producer Efdemin tipte Ruijg bij label Dial. Hij had zijn eerste twee EP’s als TRACEY gehoord. „Sick. Ik had hem nog nooit ontmoet. Op promo’s gaf hij mij wel altijd positieve feedback.” Het leidde tot een Facebook-berichtje van een van de twee oprichters van Dial. ,,Hij vroeg of ik een album wilde maken. Ik had al drie tracks klaar liggen. Zij dachten meteen ‘dit is de jackpot’, terwijl ik dacht ‘ik heb de jackpot’, haha. Eerst dacht ik dat het een grap was. Ik belde meteen mijn boeker. Hij zei: ‘Dial? dat is mijn favoriete label, hou op!’”

De tracktitels zijn afgedrukt in hoofdletter zonder klinkers. Dat is geen hipsterkeuze maar een uitnodiging: „Ik wil dat mensen hun eigen verhaal kunnen bedenken.” Eentje wil hij er wel weggeven: PHTCPHRK betekent ‘Photic phreak’. „Omdat het klinkt alsof er fotonen wegschieten op die plaat. Het heeft iets van een ruimtereis.”

Zijn naamsverandering was nodig omdat hij nu een ander geluid draait, legt hij uit. „Ik kan nu alle kanten op, omdat het album een bredere uitstraling heeft.” Het waren zeker spannende jaren zegt hij, na zijn naamsverandering. „Maar ook als deze plaat het niet zo goed doet als mensen voorspellen, ben ik trots. Dit moest er gewoon uit.’

Biostar, het nieuwe album van TRACEY verschijnt 10 mei op Dial. Die dag treedt TRACEY op in De School in Amsterdam. Zondag 21 april doet hij een dj-set tijdens DGTL-festival, NDSM-werf, Amsterdam. Inl: dgt.nl
Luister hier het nummer WNTDMND van het nieuwe album van TRACEY