‘Het schilderij hangt in de hal waar mijn cliënten binnenkomen’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: Een schilderij.

‘In mijn werk houd ik me bezig met het verband tussen psyche en lichaam. Wanneer mensen bij mij komen met problemen, benader ik die via het lichaam: wat is het verhaal dat het lichaam vertelt? Over je gevoelens draagt het lichaam vaak informatie, het weet al meer en reageert vaak ook al. Via beweging kun je bij een verhaal terechtkomen dat je met een gewoon gesprek niet bereikt.

Ik heb een aantal jaren de kunstacademie gevolgd, ik schilder zelf, en in mijn werk gebruik ik, behalve beweging, ook het beeldende. Soms maak ik eerst een lichaamstekening met iemand. Hij of zij gaat dan op een groot vel papier liggen en op dat papier teken ik de lichaamsomtrek. Bij elke volgende sessie voegt de cliënt elementen toe, waardoor die tekening een soort innerlijke kaart wordt van beelden en ervaringen. Vooral bij mensen die erg in hun hoofd zitten werkt visualisatie.

Dit schilderij zag ik toen mijn man en ik het atelier van de kunstenaar bezochten. We kennen haar, we waren er eigenlijk voor iets anders. Het schilderij greep me meteen. Ik denk omdat er een verband is met mijn werk. Je ziet een roze vlak met rafels, misschien is het een deur naar de ruimte erachter – zowel een binnen- als een buitenruimte – er is een vlak dat een raam kan zijn, strepen die misschien een plattegrond vormen.

Ik was er meteen verliefd op: een ruimte, een speelveld eigenlijk, waarin van alles mogelijk is. Het is open en onaf, een mysterie dat niet opdringerig is maar dat je nieuwsgierigheid wekt. Een beetje zoals mensen ook onaf en rafelig zijn en hun geheime verhalen met zich meedragen.

Het schilderij hangt in de hal waar mijn cliënten binnenkomen, vanuit de huiskamer heb ik er door de ramen van de tussendeuren zelf ook zicht op. Het is een strategische plek, wie bij mij komt gaat eerst op het bankje in de gang zitten om zijn schoenen uit te doen – en dat bankje staat tegenover het schilderij. In de praktijkruimte zou het niet kunnen hangen, daar zou het te veel afleiden. Ik zou er zelf de hele tijd naar kijken.”