Rotterdamse sociale onderneming Hotspot Hutspot in financiële problemen

De Rotterdamse keten van wijkrestaurantjes Hotspot Hutspot is in een financiële crisis beland. De keten is een crowd funding gestart om de moeilijkste maanden te overbruggen. Twee restaurants zijn afgestoten: die in Heijplaat en in Zutphen. De vestigingen in Crooswijk en Lombardijen zijn nog open.

De crowd funding heeft in één week al 10.000 euro opgeleverd, zegt oprichter Bob Richters. „Ongelooflijk. Sommige mensen stortten anoniem 1.000 euro. Anderen die bijna niks hebben een paar euro.”

Hotspot Hutspot: de smeltkroes in vol bedrijf

Oorzaak van de problemen is dat de inmiddels vertrokken zakelijk leidster de administratie liet versloffen. Ze was teveel tijd kwijt aan het opzetten van de nieuwe vestiging in Zutphen, zegt Richters. „Dat vergde zoveel aandacht dat de administratie erbij ingeschoten is.”

Ook is het bedrijf twee keer van accountant gewisseld. „Dat heeft niet geholpen”, zegt Richters. Dat twee restaurantjes open blijven én hij in 2020 een nieuwe vestiging met een broodbakkerij erin kan openen bij de Kloosterplaats in Schiedam, stemt hem echter hoopvol. „We krijgen er nog steeds scholieren van de MBO kokschool bij die hier stage lopen. En we hebben dit jaar al twee werklozen opgeleid en aan een betaalde baan geholpen. Dus er is ook goed nieuws. Ons probleem is dat we meer bezig zijn met het begeleiden van de kinderen en het koken van eten voor mensen die weinig te besteden hebben, dan met de zakelijke kant van Hotspot Hutspot. Daar moeten we een slag in maken.”

Maatschappelijk ondernemen zonder subsidie

In totaal is er 30.000 euro nodig om de komende twee maanden de salarissen van de professionele koks te betalen die de kinderen begeleiden. Zodra de administratie vlot getrokken is, kan Richters een vervolgsubsidie aanvragen bij de fondsen die tot nu toe steun gaven, zoals Stichting Doen. „De fondsen begrijpen onze situatie en willen graag met ons door.”