‘Kortsluiting waarschijnlijk oorzaak van brand Notre-Dame’

Onderzoekers kunnen de kerk, die maandag deels door het vuur werd verwoest, nog niet in omdat het nog te onveilig is.

De brandweer inspecteert de buitenkant van de kathedraal.
De brandweer inspecteert de buitenkant van de kathedraal. Foto Petit Tesson/EPA

Kortsluiting in de elektriciteitsbedrading van de Notre-Dame zou waarschijnlijk de oorzaak zijn van de brand in de Parijse kathedraal. Dat zegt een agent van de Franse politie die anoniem wil blijven donderdag tegen persbureau AP.

Wat de kortsluiting zou hebben veroorzaakt of waar deze plaats zou hebben gevonden, meldde het persbureau niet. Het puin in de kerk zou een goede indicatie kunnen geven van de oorzaak van de brand, maar dit is nog niet doorzocht. Onderzoekers kunnen de kerk, die maandag deels door het vuur werd verwoest, namelijk nog niet in omdat het nog te onveilig is.

Delen van de kathedraal zouden in verband met de veiligheid nog steeds met houten platen worden ondersteund, meldt de politiebron aan AP. Standbeelden zijn bovendien gedeeltelijk verwijderd om het gewicht op de gevel en de constructie te verminderen.

Ongeveer veertig personen, onder wie medewerkers van de kathedraal, zijn tot nu toe ondervraagd over de toedracht van de brand. Dat het vuur zeer waarschijnlijk niet bewust is aangestoken, werd kort na de brand al duidelijk.

Lees ook: Franse brandweerlieden geëerd als helden van huzarenstukje

Ceremonie voor de brandweer

Donderdagmiddag werden de honderden brandweerlieden die maandag uitrukten tijdens een speciale ceremonie geëerd. Dankzij de brandweer werden kostbare relikwieën en kunststukken op tijd uit de kerk gehaald. Uit een reconstructie bleek dat door het efficiënte optreden van de brandweer „het ergste is voorkomen”, aldus president Emmanuel Macron.

De rector van de Notre-Dame, bisschop Patrick Chauvet, pleitte er donderdag voor een tijdelijke houten kerk op het plein voor de kerk te bouwen, zodat gelovige Parijzenaars daar voorlopig terecht kunnen. Het gemeentebestuur steunt dat voorstel, maar de bouw van een tijdelijke kerk is nog niet officieel goedgekeurd.

President Macron stelde woensdag dat de Notre-Dame binnen vijf jaar helemaal herbouwd moet zijn, maar volgens experts zou dit werk gemakkelijk vijftien jaar kunnen duren. Middels een ontwerpwedstrijd moet worden bepaald hoe de dakspits, die maandag volledig afbrandde, er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is nog niet duidelijk hoe lang de kathedraal gesloten zal blijven.