KNVB verplaatst speelronde Eredivisie na winst Ajax

Door de verschuiving van de speelronde 33 in de eredivisie krijgt Ajax, dat zich dinsdag voor de halve finales in de Champions League plaatste, lucht.

David Neres van Ajax (links) en Thomas Oude Kotte van Excelsior in de eredivisiewedstrijd van afgelopen zaterdag.
David Neres van Ajax (links) en Thomas Oude Kotte van Excelsior in de eredivisiewedstrijd van afgelopen zaterdag. Foto ANP

De 33ste speelronde in de eredivisie wordt in zijn geheel verplaatst na de winst van Ajax in de kwartfinales van de Champions League, afgelopen dinsdag. De oorspronkelijk voorlaatste ronde wordt nu niet meer op zondag 28 april maar op woensdag 15 mei gespeeld. Dat heeft voetbalbond KNVB donderdagmiddag gemeld.

De voetbalbond zegt dat nu Ajax zich voor de halve finales heeft geplaatst, de club in het huidige eredivisieschema niet meer aan de voorwaarde kan voldoen van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden. Die afspraak geldt voor alle competities waarin clubs spelen.

Het was volgens de KNVB niet mogelijk om alleen de wedstrijd van Ajax te verplaatsen omdat deze dan als enige na de laatste speelronde op 12 mei zou worden gespeeld. Ajax maakt met de 33ste ronde kans op het kampioenschap, terwijl voor de Graafschap de wedstrijd mogelijk beslissend is voor degradatie. Als de andere clubs wel eerder zouden spelen, krijgt De Graafschap meer tijd om zich voor te bereiden dan andere degradatiekandidaten, aldus de bond. “Clubs en fans verdienen een eerlijk en zo spannend mogelijk slot van de competitie.”

‘Voor niemand prettig’

De wedstrijden in de 33ste speelronde zouden oorspronkelijk allemaal op zondag 28 april worden gepland. Bij het opstellen van het speelschema was eerder besloten dat er in die week niet doordeweeks gespeeld zou worden. De kans dat dit problemen zou opleveren in verband met een halve finale van de Champions League, werd op dat moment heel klein geacht.

De wijziging is met alle clubs besproken volgens de voetbalbond, die toegeeft dat de beslissing voor „geen van de betrokkenen prettig is”. Wel moeten de clubs de nieuwe data nog met de gemeenten en politie overleggen. Door de verschuiving worden ook de data voor de play-offs voor promotie of degradatie en voor het Europese ticket verplaatst.

Ajax speelt op dinsdag 30 april in de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur in Londen. De return is op 8 mei in de Johan Cruijff Arena.