Opinie

Kleinste winkel

In 010

Er zullen weinig winkels zijn van nauwelijks tien vierkante meter. Of waar ooit een brugwachter het binnenvaartverkeer regelde. Lil’ Delfshaven is zo’n zaak. In het voormalige brugwachtershuisje op de Lage Erfbrug zit sinds een week een winkel van sinkel. Je kunt er terecht voor koffie, gezonde snacks, lokale souvenirs en toeristische informatie.

Ik ging erheen op zaterdagmiddag en zag dat Lil’ Delfshaven niet alleen de kleinste winkel van de stad herbergt maar tevens het kleinste terras: een tafel en twee stoelen. Op de gevel van het brugwachtershuisje staat te lezen dat het in 1925 werd gebouwd en tot 2006 dienst deed. Toen kwam de nieuwe post er recht tegenover gereed.

Winkelier is Lilia Costa, een jonge vrouw die 23 jaar geleden vanuit Portugal naar Nederland kwam. Tot voor kort was ze portfoliomanager bij PostNL, maar toen ze las dat voor het pand op de Lage Erfbrug een nieuwe bestemming werd gezocht, hapte ze meteen toe. „Zo’n idyllische plek”, zegt Costa, „en op een perfect punt.” Inderdaad raast het verkeer hier in alle vormen aan je voorbij: auto’s, brommers, scooters, fietsers en trams.

Het is deze middag behoorlijk druk in de winkel. In de hoek leest een Delfshavenaar de Volkskrant, aan tafel zitten wat vrienden van Costa te babbelen, op de vloer speelt haar dochter, en aan de deur meldt zich de leverancier van Stroop Rotterdam. Per app kondigt een bewoner zijn komst aan: „Eén cappuccino, graag. Ben er over een minuut.”

Je krijgt hier een huiskameridee, en dat is ook precies de bedoeling. Costa: „Je hebt in Delfshaven verschillende bruine kroegen, maar ik zocht iets toegankelijkers, iets vrouwelijkers, vooral voor nieuwe bewoners.” Lil’ Delfshaven wil een samenbindend element zijn in de wijk. Van Marokkaanse bewoners heeft Costa al complimenten gekregen over de mozaïeken vloer die, erkent ze glimlachend, net zo nep is als de pers bij de ingang.

Ze werkt samen met lokale designers en kunstenaars. „Kijk”, zegt de exploitante, „die ansichtkaarten zijn van atelier Aan de Kade.” Elke maand zijn er wisselexposities, ditmaal plexiglas in lood van Studio Ruwedata.

Het is verbijsterend wat er op tien vierkante meter allemaal mogelijk is.