Kledingketen CoolCat start door met familie oprichter Kahn

Het bedrijf wordt overgenomen door Retail Beheer BV, dat voor een aanzienlijk deel in handen is van de familie Kahn. Roland Kahn is de oprichter van CoolCat.

De CoolCat-winkel in Hoofddorp.
De CoolCat-winkel in Hoofddorp. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Kledingwinkelketen CoolCat maakt een doorstart, meldt de curator. Het bedrijf van oprichter Roland Kahn wordt overgenomen door Retail Beheer BV, dat voor een aanzienlijk deel in handen is van zijn kinderen. Deze bv is ook eigenaar van kledingketen American Today. Het is onduidelijk hoeveel van de tachtig CoolCat-winkels open zullen blijven.

Retail Beheer BV schrijft dat „de online-formule een belangrijke rol” zal blijven spelen. Directeur Jaco Scheffers zegt in een persbericht te willen „voorkomen dat de naam CoolCat zou verdwijnen omdat vooral online het merk nog steeds springlevend is”. Naast de kinderen van Kahn zijn ook de vier kinderen van Scheffers aandeelhouder van de bv. Beide families zijn via een andere bv ook eigenaar van kledingketen MS Mode.

Lees ook: ‘Redder’ van V&D ziet eigen winkelketen CoolCat omvallen

Dat de families Kahn en Scheffers via een doorstart eigenaar worden van een bedrijf dat ze eerder zelf al in handen hadden, is volgens een woordvoerder van de kopers “absoluut” geen manier om goedkoop van personeel, huurcontracten of schulden af te komen. “Als ze de organisatie wilden afslanken hadden ze het wel eerder gedaan”, stelt hij. De afgelopen tijd is meermaals geprobeerd om “de operatie aan te pakken”, stelt hij. “Dat is niet uitgepakt zoals ze wilden.”

Het faillissement van CoolCat kwam doordat de keten “geconfronteerd werd met een bank die het vertrouwen opzegde”, aldus de zegsman. “Dát was de directe aanleiding voor het faillissement.” In de periode daarna hebben verschillende partijen een bod uitgebracht op CoolCat, aldus de zegsman. “Dit was kennelijk het beste.”

Hoe Kahn en Scheffers CoolCat na de doorstart wel weer rendabel willen krijgen, kan de woordvoerder nu nog niet zeggen. “Dat hoop ik over twee, drie weken te kunnen vertellen. Dat ze door willen met CoolCat is omdat ze enorm geloof hebben in het merk.” Dan wordt ook duidelijk hoeveel winkels er openblijven. Tot 1 mei blijven alle filialen voorlopig open om oude voorraden te verkopen.

CoolCat werd vorige maand failliet verklaard. Roland Kahn richtte de onderneming in 1979 op. Er werken 1.450 mensen, van wie 1.180 in Nederland. CoolCat had ook winkels in België, Luxemburg en Frankrijk. Deze zaken zijn niet betrokken bij de doorstart.