Gebiedscommissie centrum: stel proef latere sluitingstijden uit

De gebiedscommissie Centrum wil dat burgemeester Aboutaleb voorlopig afziet van zijn experiment met latere openingstijden voor de horeca in de Witte de Withstraat en de Meent in het weekeinde. Volgens de gebiedscommissie is er te weinig tijd om de proef af te stemmen met de wensen van de omwonenden. Zij klaagden afgelopen jaren over geluidsoverlast en overlast van uitgaanspubliek dat in hun portieken plast en braakt.

De proef begint al over twee weken. Volgens de gebiedscommissie is het daardoor niet mogelijk om inspraak van bewoners te regelen. De gebiedscommissie hoorde pas enkele weken geleden via een ambtenaar dat het experiment zou plaats vinden. Vlak daarna bleek dat de burgemeester de nachtvergunning van horeca Après Skihut en Get Back op het Stadhuisplein niet verlengd heeft vanwege een onderzoek naar geluidsoverlast.

Daar waren de gebiedscommissie en gemeenteraad ook niet over ingelicht.

Bewoners overvallen door proef

Nu laat de gemeente de kroegen exploiteren op basis van een voorlopige vergunning die de burgemeester op ieder moment kan intrekken. Volgens de advocaat van de nachthoreca, Zsiga Gyömörei, was de geluidsoverlast te voorzien. De gemeente verleende volgens hem onterecht een vergunning aan de ontwikkelaar van 210 studentenwoningen pal tegenover de Skihut en andere nachtcafés terwijl zij daar nog tegen procedeerden. Daardoor zijn deze problemen nu ontstaan, aldus de advocaat.

Verwijten dat de burgemeester alle nachthoreca aan het Stadhuisplein wil sluiten, kloppen niet, zei Aboutaleb tegen de gemeenteraad. Hij zei de nachtvergunningen niet te kunnen verlengen vanwege regels in het bestemmingsplan. Ook ontkende hij nachtelijk uitgaan in het centrum te willen concentreren. „Er komt een nieuw uitgaansgebied in Rotterdam-Zuid bij Feyenoord City. Daar zijn nu nauwelijks uitgaansgelegenheden.”

Rotterdam morrelt aan nachthoreca